Derk Boerrigter – Een nieuw leven

Met bijna 34 jaar (samenwonend, ongehuwd, geen kinderen) op de teller, zie ik het leven langzaam veranderen. De onbezonnenheid en onbezorgdheid waar mijn vrienden en ik in geloofden en die we plechtig beloofden vol te houden, maakt langzaam plaats voor volhardende volwassenheid. Voor je het weet praat je over kunststof kozijnen, hypotheekrenteaftrek en andere onvermijdelijke keuzes in een luxe luizenleven. Toen het begrip ‘pretecho’ onlangs zijn intrede deed tijdens een potje voetballen viel mijn mond open van verbazing. Kinderwensen, al dan niet reeds geeffectueerd, werden al eerder besproken maar deze uitwas van verregaande volwassenheid hoorde ik nog niet eerder. De ‘pretecho’, mijn gedachten dwaalden af naar niemand minder dan Derk Boerrigter.

De uitzending van De Regenjas-opvolger ‘Leven als een prof’ met Harry Vermeegen kan ik me nog goed herinneren. Uit de tijd dat Harry afgleed maar nog niet afgegleden was. Derk was net begonnen bij Ajax en mocht zijn nieuwe dienstauto ophalen bij de lokale dealer. Of het misschien leuk was als Harry meeging. Derk bleek de beroerdste niet en sloeg zich monter door het journalistieke diepte-interview (‘ooooo, wat handig zo’n knopje Derk’) over zijn nieuwe Mercedes. De gedachte om Harry bij een ‘pretecho’ te hebben bezorgt me koude rillingen.

Derk Boerrigter werd in de herfst van 1986 geboren in het Twentse Oldenzaal. Via FC Twente, dat hem op 12-jarige leeftijd oppikte, kwam hij in de jeugd terecht bij Ajax. Daar schurkte Dirk via de beloften tegen het eerste elftal aan maar wist hij aanvankelijk niet door te breken. Via HFC Haarlem (huur), FC Zwolle en RKC Waalwijk speelde hij zichzelf toch weer in de picture bij de Amsterdammers. Blessureleed gooide daarna roet in het eten. Hij moest afhaken bij Oranje na de eerste (en laatste) uitnodiging. Derk werd nota bene vervangen door Roy Beerens. Ook zijn supertransfer naar cultclub Celtic werd geen succes. Het bekende verhaal van de nachtkaars leek voor Derk op te gaan. Was daar het onvermijdelijk geachte zwarte gat dat noodgedwongen gestopte profvoetballers wacht?

Neen, dat sombere vooruitzicht was er niet. Derk bleek niet gek. Naast zijn voetbalcarrière had hij tijd gevonden om zijn VWO af te maken en Miss Nederland 2012 te schaken. Behalve in de liefde, vonden Jacqueline Steenbeek en hij elkaar ook in de gedeelde ambities om zakendoen te combineren met een gezinsleven. Dat leidde tot (vooral) slimme investeringen in Amsterdams vastgoed. Daarnaast is er de gezamenlijke echopraktijk (type: prenataal echocentrum) die ze bestieren aan de Bijlmerdreef in Amsterdam. Wie de site van Baby Glimpse bekijkt, zal het begrip ‘pretecho’ vast begrijpen. Derk stond zijn vrouw niet alleen zakelijk bij achter de schermen. Hij bleek naar verluidt ook niet te beroerd om met zijn guitigheid en overtuigingsglimlach acte de presence te geven in de Baby Glimpse-stand op de Negenmaandenbeurs. Toch een plek waarop ik mijzelf en wie mij lief is misschien nooit hoop aan te treffen.

Derk Boerrigter ging in 2018 met vervroegd voetbal-pensioen. Hij startte een nieuw leven en staat mensen bij die een nieuw leven verwachten. De bal is rond en de cliché-cirkel ook.

Tekst: Sebastiaan de Kroon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s