11 epische EK-wedstrijden

paul bosvelt

Het kriebelt meer dan ooit. De nationale equipe had deze zomer zijn rentree moeten maken op het EK. Oranje kan gelukkig teren op een kleurrijk voetbalverleden. Dit zijn 11 epische EK-wedstrijden.

1. Nederland – Engeland (1996)

Het is de zomer van 1996. Het jaar markeert het einde van een zorgeloos supportersbestaan. De plaaggeest in kwestie? Alan Shearer. De bonkige spits kleineert in de groepsfase het elftal van Guus Hiddink. Het genadeloze schot in de kruising betekent de geboorte van mijn eerste voetbaltrauma.

2. Nederland – Tsjechië (2000)

Davids. Stam. Kluivert. Bergkamp. Nederland beschikt over een ongekend sterrenensemble. En toch zijn mijn ogen gericht op de vijand. De ware baltovenaar voetbalt bij de tegenstander. Pavel Nedved schittert negentig minuten lang namens de Tsjechen. Hij fabriceert vlammende schoten. Strooit met sierlijke steekballen. En kopt ook nog op de paal. Het mocht niet baten. Een potsierlijke duikeling resulteert in een strafschop voor Nederland. Oranje steelt de overwinning en zwijnt in zijn eerste groepsduel.

3. Zweden – Nederland (2004)

Eindelijk. Een nationaal penaltytrauma komt ten einde. Arjen Robben schiet de allesbeslissende strafschop in de touwen tegen de Zweden. De beloning? Een loodzware pot tegen thuisland Portugal.

4. Nederland – Letland (2004)

Letland? Jawel, het nietige voetballand weet zich te kwalificeren voor het eindtoernooi in 2004. Het snoepreisje eindigt met een wedstrijd tegen Nederland. Naast een schreeuw om een paar soepele voetbalnamen onttrekt deze wedstrijd zich vakkundig aan het collectieve geheugen. Prohorenkovs, Lobanovs, & Isakovs zal het niet deren.

5. Nederland – Italië (2008)

In de plaatselijke broeierige studentenkroeg stijgt de euforie tot ongekende hoogtes. De vice-wereldkampioen wordt doodleuk opzijgeschoven met 3-0. En dat blijkt geen toevalstreffer. Frankrijk wordt eveneens afgeslacht. De volgende tegenstander wordt hoe dan ook een makkie: Rusland.

6. Portugal – Nederland (2004)

De potten gel waren niet aan te slepen in de kleedkamer van de Portugezen. Maniche. Figo. Nuno Gomes, Ronaldo. Ze betreden stuk voor stuk – inclusief drijfnatte haardracht – het strijdtoneel in het thuisland. De Portugezen zijn onnavolgbaar. Zelfs de plaatselijke regie verkijkt zich op een snelle spelhervatting en censureert zo onbedoeld een doelpunt van het team van coach Scolari. Maniche heeft de bal – na een korte corner – reeds gepromoveerd tot doelpunt. Het is de kijkers thuis volledig ontgaan. Nederland vliegt eruit en een nieuwe angstgegner is geboren.

7. Nederland – Joegoslavië (2000)

Een wervelende voetbalshow. De eerste set is voor Nederland. Dejan Govedarica beleeft een afschuwelijke wedstrijd en met een zesklapper lijkt het winnen van de cup slechts een formaliteit te worden voor de mannen van Rijkaard. De voetbaldroom is ook bij mij aangewakkerd. Wat kan er immers misgaan tegen het niet al te hoogdravende Italië?

8. Nederland – Rusland (2008)

Guus maakt andermaal zijn opwachting. Dit keer als coach van Rusland. De wedstrijd groeit langzaam maar zeker uit tot een uitputtingsslag. Nederland is in de verlenging rijp voor de slacht. Joeri – de brommer – Zhirkov sloopt hoogstpersoonlijk de rechterflank van Oranje. Wonderkind Arshavin vernietigt de wankele defensie. En Guus lacht in zijn vuistje.

9. Nederland – Tsjechië (2004)

De wraak is zoet. Tsjechië trekt in een vurig voetbalduel aan het langste eind. De helden van weleer zijn het niet vergeten. Koller, Nedved & Poborsky voelen de pijn nog van het debacle in het verse millennium. De Centraal-Europeanen buigen een twee nul achterstand om naar een overwinning. Nederland wordt twee minuten voor tijd in rauw ondergedompeld. Het goudhaantje? Vladimir Smicer.

10. Zwitserland – Nederland (1996)

Met natte haren voor de beeldbuis maak ik mij op voor een wedstrijd tegen het fletse Zwitserland. Ik ben vooral mateloos gefascineerd door die ene naam: Stephane Chapusiat. Was het een dichter, vrijmetselaar of toch bohemien? Neen, een doodnormale spits van Zwitserland. Aan de andere kant maakt een andere imponerende naam furore: Cruijff. Jordi & Dennis zorgen gezamenlijk voor de doelpuntenproductie en de winst.

11. Nederland – Italië (2000)

Francesco Toldo. Een nachtmerrie op voetbalschoenen. De keeper ontpopt zich tot ultieme penaltykiller. Nederland verliest een wedstrijd die eigenlijk alleen maar gewonnen kon worden. Coach Frank Rijkaard zit snikkend in de bus. En ik rouw met hem mee.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s