Jeroen Heubach – Heubach Hooligan

heuback-hooligan

Publiekslievelingen; ze zijn er in alle kleuren van de regenboog. Voetballers van verschillend pluimage. De klassieke cultheld. De excentrieke goaltjesdief. De robuuste voorstopper. Toch zijn voetballers uit de regio, de échte jongens van de club, het meest geliefd bij de eigen aanhang. En dan met name bij de harde kern van de club in de kwestie. We hebben het over jongens als Donny van de Beek, Cody Gakpho of Rick Karsdorp, om maar bij de traditionele top drie te blijven. De ultieme publiekslieveling bij gevallen grootmacht FC Twente? Daarvoor moeten we even terug in de tijd.

Toen FC Twente nog de lakens uitdeelde in de Eredivisie, was er slechts één linksback denkbaar in het Twentse keurkorps: clubman Jeroen Heubach, gekscherend Heubach Hooligan genoemd door de ultras uit Enschede. Jeroen was dan ook een Tukker in hart en nieren die 10 jaar de linkerkant van het veld bestormde. Qua voetbalkwaliteiten stak Jeroen er niet bovenuit, maar de verdediger ontpopte zich wel degelijk tot de ongekroonde Mister Twente.

Voordat Jeroen midden jaren nul furore maakte in de imposante Grolsch Veste, kwam de jonge back uit eigen jeugd terecht bij het net gepromoveerde MVV. In het diepe zuiden deed de linkervleugelverdediger de broodnodige ervaring op om zo, na het uitblijven van de millenniumbug, weer terug te keren naar Enschede. In het oosten des lands wordt Heubach met open armen ontvangen. De rushes langs de zijlijn, het bikkelen, de Twentse tongval: het ultieme recept voor een eeuwigdurende adoratie door de Enschedese harde kern. De stoïcijnse linkback ontvangt de bijnaam Heubach Hooligan en raakt deze nooit meer kwijt.

heubach-hooligan2

De liefde tussen Heubach en de Twentse hooligans gaat zelfs zó diep dat enige concurrentie voor de linksbackpositie in Enschede niet wordt getolereerd. Nadat Sjaak Polak, ook niet de minste cultheld natuurlijk, bij de selectie van FC Twente aansluit en Heubach tijdelijk uit de basis speelt, krijgt de Hagenees subiet bezoek aan huis van een fanatieke Twente-supporter. En dat is even schrikken natuurlijk. Schrikken is het ook als Heubach besluit op huurbasis naar Nijmegen te verhuizen en daarmee het kampioenschap van FC Twente misloopt.

Hiermee vertrekt Heubach roemloos door de achterdeur uit Enschede, al krijgt de clubman niet veel later een positie bij de A1 van FC Twente toebedeeld. Eind goed, al goed, zou je denken. De provincieclub praat echter als een Saksische metworst die het vet ontlopen is. Door geldproblemen komt de publiekslieveling na enkele jaren alweer snel op straat te staan. Tegenwoordig heeft Jeroen zijn roeping weer gevonden en werkt hij met probleemjongeren in Enschede. De onofficiële Mister Twente is nog altijd een graag geziene gast in de Twentse hoofdstad.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s