Tim Vincken – De lulligste gele kaart ooit

Tim VinckenNa het afbraakvoetbal van Getafe tegen Ajax wil ik de spelregels aanpassen. Hier, Spanjaarden, een nieuwe regel. Wat je deed, dat mag je niet meer doen. Lekker voor je. Maar ik weet dat het ijdele hoop is. Want als de voetballerij een nieuwe spelregel bedenkt, wordt-ie eerst tijdens een jeugd-WK getest. Zo ook bij het WK onder 20 in 2005. Het levert Tim Vincken de lulligste gele kaart ooit op.

In de wedstrijd tegen Japan maakt Tim een lichte overtreding rond de middellijn. Hij doet het tegenovergestelde wat Getafe deed: Tim speelt de bal in de voeten van z’n tegenstander, zodat-ie de vrije trap snel kan nemen. De scheidsrechter fluit en toont hem geel. Verbazing vult de tribune. Fluitconcerten. Hoongelach.

De arbiter valt echter weinig te verwijten, want hij past correct een nieuwe spelregel toe. Krijgt de tegenpartij een vrije trap toegekend? Dan mag geen speler van het team de bal nog aanraken. Elke supporter weet direct dat deze regel geen lang leven beschoren is. Toch betoogt Sepp Blatter dat het een terechte gele kaart is: ‘Scheidsrechters moeten zo consequent mogelijk zijn.’ Geestig om terug te lezen dat Blatter er destijds op hamerde dat alles volgens de regeltjes moest gaan.

Het jeugd-WK wordt in Nederland gespeeld, en Argentinië kroont zich tot wereldkampioen. Beste speler Lionel Messi wordt ook topscorer, vlak voor Fernando Llorente en Graziano Pellè. Het Nederlandse team bestaat onder meer uit Ron Vlaar, Ryan Babel en Ibrahim Affelay. Van hen horen we door de jaren heen beduidend meer dan van Tim Vincken.

Het is sneu dat die gele kaart het enige wapenfeit is dat ik me van Tim herinner. Door blessures moet hij genoegen nemen met een carrière in de marge: na Feyenoord speelt de aanvaller nog voor Excelsior, de Graafschap en Atlético Baleares. Het gevallen toptalent stopt op zjin 29ste met professioneel voetbal.

En nu? In een interview met Vice vertelt Tim in 2017 over zijn nieuwe doel: studeren. Tim gaat de master Sport- en Prestatiepsychologie doen. Een sportpsycholoog. Misschien is dat wat Ajax en ik nodig hebben. En Getafe? Zij juist niet. Zij blijven de ruwe randjes van de spelregels opzoeken.

Tekst: Dirk van den Heuvel

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s