Berthil ter Avest – Bloempotkapsel

Kapsels uit het eigen verleden vormen voor mij altijd een mooie aanleiding voor een ode aan een epische voetballer. Neem nou deze lofzang op Edward Sturing, die begon met een bezoek aan de kapper. Of dit verhaal over Ab Plugboer, die net als ik een ontplofte mol op zijn hoofd had liggen. Het wordt dus hoog tijd dat het bloempotkapsel uit mijn jongste jaren het startpunt vormt voor een ode. Een ode die uiteraard gaat over Berthil ter Avest.

Berthil ter Avest leerde ik kennen via – hoe kan het ook anders – Voetbal ’95 van Panini. Dè voetbalplaatjesbijbel die nog steeds de bron vormt van al mijn vroegste voetbalherinneringen. Ik moet een jaar of 7 zijn geweest toen ik het boekwerk voor het eerst in mijn handen krijg. Op mijn kruin? Uiteraard een bloempotkapsel, de haardracht die elke jonge knaap begin jaren ’90 had. Elke jonge knaap en Berthil ter Avest. Het was dan ook haast alsof ik mezelf zag, toen ik de pagina van de selectie van FC Twente voor het eerst opensloeg en mijn blik op de foto van Berthil viel.

De Tukkers hadden in seizoen ‘94/’95 de beschikking over een scala aan klasbakken. Twee hele goede Sanders op doel. Achterin de spijkerharde Nico-Jan Hoogma geflankeerd door ideale schoonzoon André Karnebeek en de blonde leeuw Michel Boerebach. Op het middenveld de mannetjesputters Paul Bosvelt en Jan van Halst en voorin niemand minder dan Juul Ellerman en Michael Mols. Tussen al dat geweld zou je verwachten dat Berthil niet direct zou opvallen op de selectiepagina. Toch bleef mijn blik hangen bij de middenvelder uit Wierden. De blonde bloempot werkte als een magneet.

Terug in 2020 tik ik vol goede moed ‘Berthil ter Avest’ in op Google Afbeeldingen, in de verwachting overspoeld te worden met ludieke foto’s van de klassieke haardracht van de Tukker die ik kan gebruiken bij deze ode. Het resultaat is teleurstellend. Ik zie een Berthil die te lang niet naar de kapper is geweest. Een Berthil die op Jürgen Klopp lijkt. Een Berthil met een verwaaide coupe. Er is één Berthil waar overduidelijk sporen van een klassiek bloempotkapsel te zien, maar helaas ook een lading gel. Laat mijn geheugen mij in de steek? Heeft Berthil nooit echt een bloempot gehad?

Gelukkig staan er op YouTube beelden van een jaar geleden. Daar zit-ie: Berthil, met een bloempot in vol ornaat. Zó strak en recht langs de oren afgeknipt, alsof hij net van de kapper afkomt. Dat hij gekozen heeft voor de McDonalds-variant mag de pret niet drukken. Dit is een bloempotkapsel. Het wordt nog mooier als ik de laatste zin op Berthil’s Wikipedia-pagina lees. ‘Ter Avest startte na zijn voetballoopbaan met zijn echtgenote een bedrijf in bloemenkaartjes.’ Hoeveel ronder kan een cirkel?

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s