DaMarcus Beasley – World Cup Willy

De Verenigde Staten van Amerika, al decennia lang het walhalla van het vrouwenvoetbal. Soccer is immers een meisjessport in het Noord-Amerikaanse land. De jongens proberen eerst baseball, basketbal of American Football. En als dat niet lekker loopt, is er altijd nog die meisjessport. Zo ook DaMarcus Beasley; een rap, zesjarig ventje die uiteindelijk dankzij zijn vader op het voetbalveld belandt. Broer Jamal speelt al bij de plaatselijke voetbalclub, dus daarmee slaat vaderlief twee vliegen in één klap. Dertig jaar later zegt DaMarcus na 120 interlands en vier World Cups het Amerikaanse voetbal vaarwel.

In Nederland kennen we een rijke traditie aan Amerikaanse voetballers in de Eredivisie. Vooral mindere goden als Earnest Stewart, maar ook succesvollere spelers als Aron Jóhannsson zien we met-het-bord-op-schoot op zondagavond voorbij komen. Toch is er maar één echte, doorgewinterde Amerikaanse topper die acte de présence geeft op de Nederlandse velden. Beasley viert namelijk diverse kampioenschappen in Eindhoven en is zelfs de eerste Amerikaan die het tot de halve finale van de Champions League schopt. Als buitenspeler bij PSV laat DaMarcus bij aankomst al snel zijn klasse zien. Kappen, draaien, schieten en vliegen langs de zijlijn. De vleugelflitser is een echte teamspeler en schuwt ook de vuile meters niet.  Daarmee legt Beasley de kiem voor zijn latere carrière als gevierd linksback in de Major League Soccer.

Na een uitleenbeurt aan toenmalig middenmotor Manchester City, een explosieve stint langs de Schotse velden bij volksclub Rangers FC en een regelrechte flop bij Hannover, keert DaMarcus met de staart tussen de benen terug naar het Amerikaanse continent. In de MLS wordt Beasley op handen gedragen en – op het moment dat zijn snelheid en wendbaarheid achteruit hollen – probeert de voormalig buitenspeler het eens in de verdediging. DaMarcus’ werkethos valt goed bij het Amerikaanse sportpubliek, maar vooral zijn optredens in Team USA kunnen op goedkeuring rekenen. En daar doen zijn strapatsen langs de zijlijn niets aan af. Zo start Beasley onder andere een bling bling juwelenlijn, genaamd The Diamond Studio, wat resulteert in verschillende berovingen van Beasley’s praalwagens. Al kent het internationale voetbalpubliek DaMarcus vooral van het wereldberoemde piemel-incident.

Word Cup Willy houdt zijn zaakje inmiddels weer binnenboord en wordt in zijn thuisland gezien als één van de beste spelers in de geschiedenis van het Amerikaanse voetbal. Een breker van records, een sympathieke dude en een voorbeeldprof in alle opzichten. Die Amerikaanse sportcultuur is zo gek nog niet.

Tekst: Niek Leermakers

Lees ook:
11 Epische Amerikanen in de Eredivisie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s