9 vergeten Nederlandse profs in dienst van Manchester City

Geld als water. Vorstelijk betaalde wereldsterren. Pep aan het roer. Manchester City behoort tot de absolute grootmachten van het hedendaagse voetbal. Maar niet eens zo heel lang geleden was de rijkste club ter wereld nog een echte arbeidersvereniging, op en neer pendelend tussen de divisies. Een warme thuishaven bovendien voor menig middelmatig prof uit de Lage Landen. We tellen er 9.

1. Danny Hoekman 1991 – 1992

Zowel Manchester City als investeerder en vastgoedbelegger Danny zitten tegenwoordig prima in de slappe was, maar in 1991 lagen de kaarten wel anders. De eerste Nederlandse prof in dienst van de Citizens was een voormalig toptalent dat door een doodschop nooit zou doorbreken. Ook bij City niet. Na 13 wedstrijden was het huwelijk alweer voorbij – de oprichting van de Premier League in 1992 zou Danny niet meer meemaken.

2. Michel Vonk 1992 – 1995

Michel Vonk was er wél bij toen de populairste voetbalcompetitie van de wereld officieel van start ging. Sterker nog, hij was 1 van de slechts 13 (!) buitenlanders die in actie kwamen op de eerste speeldag, naast onder meer Éric Cantona en Peter Schmeichel. En het bleef niet bij die ene wedstrijd: de geboren Alkmaarder was zowaar 3 seizoenen basisspeler in Manchester. Na het vertrek van Michel degradeert de club prompt uit de Premier League. Toeval?

3. Alfons Groenendijk 1993 – 1994

Wie Alfons aanziet voor een doorsnee Eredivisieprof, heeft het mis. Begin jaren ’90 mag de recent ontslagen coach van ADO Den Haag ruiken aan het grote werk bij Ajax en zit er zelfs een buitenlands avontuurtje in. Dat buitenlandse avontuurtje wordt geen daverend succes. Alfons mag het lichtblauwe tricot een paar keer aantrekken, maar blijkt uiteindelijk tóch beter op zijn plek bij degelijke middenmoters in eigen land.

4. Gerard Wiekens 1997 – 2004

Tegen alle verwachtingen maakt ene Gerard Wiekens uit Oude Pekela zich wél onvergetelijk in Manchester. City speelt weliswaar niet meer op het hoogste niveau in 1997, maar verwachtingen heeft niemand van een speler die van BV Veendam overkomt. Gerard logenstraft de twijfelaars, speelt 182 wedstrijden, brengt de club na een degradatie naar het derde niveau terug naar de Premier League. Hij mag uiteindelijk zelfs sterren als Nicolas Anelka en David Seaman als teamgenoot verwelkomen.

5. Tyrone Loran 2002

In 2002 deelt Gerard ook de kleedkamer met ene Tyrone Loran. Is deze van FC Volendam overgekomen voorstopper de man die City op het hoogste niveau gaat houden? Trainer Kevin Keegan heeft er alle vertrouwen in, maar ziet al gauw in dat de latere aanvoerder van het Antilliaanse elftal weinig toe te voegen heeft. De teller van officiële wedstrijden blijft steken op 0.

6. Paul Bosvelt 2003 – 2005

Het is een gouden combinatie. De hardwerkende Bosvelt – met de kop van kettingrokende leadzanger van een Engelse punkrockband – verruilt in 2003 de arbeidersclub uit Rotterdam voor die uit Manchester. Een mooi buitenlands avontuur in de nadagen van zijn carrière, waar beide partijen goede herinneringen aan overhouden. Dat Paul nog steeds weleens belt met de materiaalman, zegt genoeg.

7. Ronald Waterreus 2004 – 2005

In zijn tweede jaar krijgt Bosvelt gezelschap van een andere oude rot uit Nederland. Na een leven bij PSV mag Ronald Waterreus ook nog even aan de Premier League ruiken. Het blijft bij ruiken. Niemand minder dan topkeeper én topmodel David James verdedigt het doel bij de Citizens. Ronald is veroordeeld tot een jaartje bankzitten, waarna hij zijn Britse avontuur nog noordelijker vervolgt bij Glasgow Rangers.

8. Kiki Musampa 2005 – 2006

In seizoen 2004-2005, waarin City de voor die jaren respectabele 8e plek bemachtigt, loopt er nóg een Nederlander rond. In de winterstop komt Kiki Musampa over van Atlético Madrid en hij maakt direct indruk. Luttele maanden later wordt hij zelfs opgeroepen voor het Nederlands Elftal. Na een sterk anderhalf jaar in Engeland begint Kiki aan een zwerftocht die langzaam het einde van zijn loopbaan betekent, maar óók het begin van nieuw geluk.

9. Nigel de Jong 2009 – 2012

Hoe dichter we bij de huidige tijd komen, hoe minder vergeten de spelers worden. Nigel de Jong hoort natuurlijk eigenlijk niet in dit rijtje thuis, als een van de eerste aankopen van het ‘nieuwe’ Manchester City. Met de komst van Nigel wordt de aansluiting met de top definitief gevonden. City wordt respectievelijk 5e, 3e én 1e en zegt het verleden als tobbende arbeidersclub, waar middelmatige vaderlandse profs nog welkom waren, definitief vaarwel.

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s