Earnest Stewart – Perron 7b

Earnest StewartDinsdagochtend, 08.15. Ik stap de trein uit om naar m’n werk te gaan en begeef me tussen allerlei mensen met datzelfde doel. Gezichten zie ik niet in m’n haast. Tot een bekende kop m’n aandacht trekt. Verrek, daar staat een epische voetballer. Earnest Stewart staat op het perron 7b. Wat doet hij daar op Utrecht Centraal?

Tijd voor onderzoek. Ik besluit te gaan wroeten in het leven van de oud-international van Amerika. Wikipedia vertelt mij dat Earnest de zoon is van de Nederlandse Annemien en Amerikaanse Earnie. Hij ziet het levenslicht in 1969 in Veghel en groeit ook op in het Brabantse. Dat verklaart zijn zachte tongval.

Zijn profdebuut maakt hij bij VVV, waarna hij overstapt naar Willem II. Zes jaar speelt hij in Tilburg, om daarna bij rivaal NAC te tekenen. In Breda mag hij samenspelen met episch broertje Archil Arveladze. Zo beleeft Earnest een Eredivisiecarrière in het rechterrijtje. Een loopbaan zonder prijzen, op de promotie naar de Eredivisie in 2000 na.

Aan de andere kant van de oceaan is Earnest stukken succesvoller. Hij kiest ervoor om uit te komen voor het land van zijn vader en debuteert al op 21-jarige leeftijd in Team USA. Uiteindelijk speelt hij meer dan 100 interlands, maakt 17 doelpunten én doet hij mee op de WK’s in 1994, 1998 en 2002.

Na zijn carrière als profvoetballer, kiest Earnest voor directeursfuncties. Het maatpak zit hem als gegoten. Sterker nog, er zijn meer YouTubefragmenten te vinden van hem in overhemd dan in voetbaltenue. Naar verluidt is hij zelfs even in beeld als TD van de KNVB, maar hij bedankt voor de eer.

In 2018 begint Earnest als general manager van de Amerikaanse voetbalbond, waarna hij Gregg Berhalter als bondscoach aanstelt. Hierna loopt het online spoor dood. Ergens ben ik er blij om. Een voetballer in de trein – dat gaat niet altijd goed. Wel weet ik zeker dat ik hem zag staan, klaar om in de trein te stappen.

Zo scrollend door zijn verleden, zie ik maar 2 aanknopingspunten voor de aanwezigheid van Earnest op perron 7b. Hij gaat ofwel op familiebezoek in Brabant, ofwel nieuwe spelers overhalen om voor Team USA te kiezen. Er is maar 1 man die met zekerheid kan vertellen wat hij ging doen.

Earnest, zeg het ons. Waar ging je heen?

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s