Ronnie Stam – Parallel aan Twente

Ronnie StamHet is inmiddels al 10 jaar geleden dat FC Twente kampioen van Nederland werd. Coach Steve McLaren had met Blaise N’Kufo, Bryan Ruiz, Theo Janssen en Cheick Tioté flink wat kwaliteit rondlopen. In de achterhoede speelden echter geen hoogvliegers. Sterker nog, het was middelmaat wat de klok slaat. Zoals Ronnie Stam.

Voor doelman Sander Boschker speelden meestal Douglas, Peter Wisgerhof en Dwight Tiendalli samen met Rechtsback Ronnie. En Ronnie speelde van alle verdedigers de meeste wedstrijden in het kampioensseizoen.

Toch eindigde Twente bovenaan de Eredivisie met deze defensie. Tot mijn verbazing kregen ze slechts 23 tegendoelpunten in dit seizoen. In eigen huis waren de Tukkers onverslaanbaar – van de 17 wedstrijden werden er 16 in winst omgezet en 1 keer gelijk gespeeld. Het zijn de cijfers van een kampioen.

Hierna gaat het bergafwaarts met de club. Twijfelachtig beleid, slechte keuzes en een sportieve neergang tekenen de jaren na het kampioenschap. Het is crisis in Enschede en het krijgen van een profvoetballicentie hangt aan een zijden draadje. Het absolute dieptepunt volgt in seizoen 2017/2018: de club degradeert.

Zoals Twente vervalt, gaat het ook met Ronnies carrière minder goed. Nooit meer speelt hij zo veel wedstrijden als in 2009/2010. Als tribuneklant bij Wigan Athletic wint hij nog de FA Cup, maar bij Standard Luik voetbalt hij nauwelijks meer. Zijn carrière een boost geven bij jeugdclub NAC lijkt een mooi idee, maar ook dit komt niet lekker uit de verf. In 2016 hangt Ronnie zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

FC Twente is dit seizoen weer terug in de Eredivisie. Met coach Gonzalo Garcia-Garcia aan het roer is de weg naar boven weer ingezet. Ik hoop dat Ronnies carrière ook zo’n boost krijgt. Dat hij zichzelf opnieuw uitvindt en op het hoogste niveau terugkeert – parallel aan Twente. Ronnie, ik reken op je.

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s