Papa Sanou – Goedgemutst

De succesformatie van Co Adriaanse van begin jaren nul: er is veel over geschreven. Ook door ons. Hoe kan een kleine provincieclub als Willem 2 overleven in het Europese miljoenenbal? Vooral dankzij de bekende vaandeldragers Mariano Bombarda, Jatto Ceesay en Joonas Kolkka natuurlijk. Stuk voor stuk speler die zich goed staande houden in de Champions League én UEFA Cup. Toch is er maar één speler De Tricolores onder Co pas echt belichaamt: onze goedlachse Burkinees Ousmane ‘Papa’ Sanou.

De loopbaan van Sanou is er één van uitersten. Van de zandvelden in Burkina Faso tot spelen voor een miljoenenpubliek in Europa – en alles daar tussen in. Gedurende zijn carrière valt Papa dikwijls tussen wal en schip. Wat heet, Sanou speelt zelfs een seizoen bij de amateurs van Kozakken Boys en moet afhaken bij de Brabantse laagvliegers FC Eindhoven en Top Oss.

Zo wordt de Burkinees meermaals niet goed genoeg bevonden, maar vecht zich iedere keer weer terug. De Afrikaanse spits bezit namelijk de ultieme gunfactor: sambavoetbal met een glimlach. De immer goedgemutste aanvaller danst geregeld langs houterige verdedigers en laat daarbij de trukendoos niet ongeopend. Het publiek eet uit zijn hand. Dat zijn doelpuntenmoyenne aan het eind van de rit niet om over naar huis te schrijven is, is een absolute bijzaak.

Ook in thuisland Burkina Faso is Ousmane dé publiekslieveling. Naar verluidt wordt Papa’s doelpunt in de Champions League-wedstrijd tegen FC Girondins de Bordeaux een week lang herhaald op televisie. Sanou is tevens samen met FC Twente-verdediger Rahim Ouédraogo de goedlachse tandem van de nationale ploeg van Burkina Faso. Met Les Étalons, vrij vertaald ‘De Hengsten’, geven beide heren acte de présence op de – overigens desastreus verlopen – Africa Cup in 2000. Het mogelijke duidelijk zijn: de voetbalcarrière van Papa Sanou gaat niet altijd over rozen.

Alsof dat nog niet genoeg is, wordt de Burkinees ook nog eens betrapt op dopinggebruik. Nota bene als amateurvoetballer. Volgens Papa zijn onschuldige oogdruppels uit Brussel debet aan de positieve dopingtest. De voetbalbond denkt daar anders over en zadelt Sanou op met 30 dagen schorsing. Het lachen is de dribbelaar gelukkig nog niet vergaan en een jaar later duikt de Afrikaan op bij KV Turnhout, dat op het hoogste Belgische profniveau acteert.

Ousmane geniet weer van het spelletje en brengt de herfst van zijn carrière door bij onze zuiderburen. De Burkinees start na zijn actieve loopbaan een voetbalschool in zijn West-Afrikaanse thuisland en probeert aldaar zijn liefde voor de sport door te geven aan een nieuwe generatie talenten. En dat Papa Sanou ongetwijfeld met een brede lach op zijn gezicht.

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s