Hugo – Thuis in Groningen

Hugo
Clubliefde. Elke transferperiode reppen supporters loze kreten omtrent dit onderwerp. Jammerlijk feit is dat geld het tegenwoordig wint van clubliefde. Of het avontuur. Het lekkere weer in een zuidelijker land. Des te mooier vind ik het als buitenlanders clubliefde vinden in Nederland. Zoals de Braziliaan Hugo Alves Velame bij FC Groningen.

De aanvallende middenvelder strijkt in 1997 samen met maatje Leonardo II in neer in het Oosterpark. Spitsen Magno Mocelin en Mariano Bombardo voetballen er al een jaar. Dit Zuid-Amerikaanse kwartet moet zorgen voor samba bij de Trots van het Noorden.

‘We spraken geen Engels toen we kwamen, maar door hoe we werden opgevangen, voelden we ons gelijk thuis’, vertelt Hugo later in een interview. Zijn gevoel is goed en het is liefde op het eerste gezicht. Elk jaar verkleint het contingent Zuid-Amerikanen bij Groningen, maar Hugo blijft.

De Braziliaan past bij FC Groningen en komt tot liefst 248 wedstrijden voor de club. Met dit aantal is hij de buitenlander met de meeste wedstrijden in het eerste elftal van Grunn. Sterker nog: slechts 12 Nederlanders speelden meer matches voor de plaatselijke FC. Vlak ook z’n 45 doelpunten niet uit. En zijn epische rode kaart tijdens de Derby van het Noorden, waar hij tegenstander Anthony Lurling een oorveeg geeft.

Alles aan Hugo is elegant. Hoe hij voetbalt, hoe hij scoort, hoe hij juicht. En hoe hij Nederlands praat – zoals zijn verhaal hoe hij 5 dagen op rij soep eet met Leonardo II. Nee, het is lang niet gek dat ze met ‘m weglopen. Groot was mijn verbazing dan ook toen ik las dat er een einde kwam aan de samenwerking.

‘Hugo verlaat FC Groningen na 18 jaar’, brengt lokale nieuwszender OOG TV in 2015 naar buiten. Zou hij er klaar mee zijn, en de stad de rug toekeren? Natuurlijk niet. Momentteel traint Hugo Hoogkerk Football Club. Op nog geen 7 kilometer van het Oosterpark. De stad Groningen heeft hij voor altijd in zijn hart gesloten.

Tekst: Dirk van den Heuvel

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s