11 Epische Overlopers

Het is clubverraad van het zuiverste soort: een overstap maken naar de rivaal. Door de jaren maakten talloze voetballers zich schuldig aan deze immense voetbalzonde. Deze 11 harteloze spelers maakten een beladen oversteek naar de aartsvijand.

 

1. Patrick Pothuizen: NEC – Vitesse

Ongeloof, woede, verbijstering en verdriet vechten om de aandacht. Het is mijn eerste voetbaltrauma: de beladen transfer van Patrick Pothuizen. De heroïsche verdediger verruilt NEC voor Vitesse. Vitesse lacht in zijn vuistje. Ondergetekende is gedesillusioneerd.

 

2. Peter Wisgerhof: Vitesse – NEC

Peter Wisgerhof weet het bovengenoemde leed gelukkig weldra te verzachten. Na een bloedeloze kortstondige carrière bij de rivaal leeft de verdediger volledig op in rood-groen-zwarte gelederen. Meer dan 200 wedstrijden werkt hij zich een slag in de rondte. Het hoogtepunt met de ploeg uit Nijmegen? Een surrealistisch vijfde plek in 2003.

 

3. Angelos Charisteas: Ajax – Feyenoord

Europees kampioen worden met een middelmatig land én de winnende treffer maken in de finale. Weinigen doen het hem na. Angelos Charisteas bleef je verbazen. De pikante overstap van Ajax naar Feyenoord zorgde eveneens voor de nodige opschudding. Het levert hem op sportief gebied een opmerkelijke statistiek op: namens beide clubs scoren in ‘De Klassieker’.

 

4. Mark Luijpers: Roda JC – MVV

Heen en weer pendelen tussen twee rivaliserende clubs. Mark draait er zijn hand niet voor om. MVV wordt even makkelijk weer ingewisseld voor Roda JC. Het resulteert in een provinciale carrière die bol staat van vlaai en zoervleisj: de noeste verdediger acteert zijn gehele loopbaan in voetbalminnend Limburg.

 

5. Ed de Goeij: Sparta – Feyenoord

Ed is Feyenoord. En Feyenoord is Ed. Tenminste, in mijn gedachten. Toch was er maar één club die de goalie echt heeft grootgebracht: Sparta. In 1990 belandt hij in de Kuip. Ed Konijn groeit uit tot een van de iconen van het kampioenselftal uit 1993.

 

6. Harris Huizingh: FC Groningen – SC Heerenveen

Harris Huizingh. Een cultfiguur op voetbalschoenen. De uit de klei getrokken aanvaller maakt in de herfst van zijn carrière een opmerkelijke move. Mister FC Groningen verkast naar de aartsrivaal in Heerenveen. Een lang gekoesterde droom komt daarmee in vervulling: spelen in de Champions League.

 

7. Johan Cruijff: Ajax – Feyenoord


Johan in een shirt van Feyenoord. Het blijft zonder twijfel de meest controversiële oversteek. De afloop is bekend: de tijdelijke nummer tien wordt kampioen met de club uit Rotterdam. Johan trekt een lange neus richting naar zijn voormalig werkgever en hangt vervolgens zijn kicksen aan de wilgen.

 

8. Peter Hoekstra: PSV – Ajax

De naam was even bloedeloos als zijn voorkomen. Peter Hoekstra: een man zonder fratsen. Niets blijkt bij minder waar. De Assenaar verruilt na 90 wedstrijden PSV voor Ajax. Drie maanden na zijn overstap scoort uitgerekend de tot persona non grata verklaarde buitenspeler de gelijkmaker in het Philipsstadion.

 

9. Tomek Iwan: Feyenoord – PSV

Naast twee imposante bogen kan de knuffelpool terugkijken op een kleurrijke carrière. In 1997 maakt de broodvoetballer pur sang lachend de overstap naar Eindhoven na een mislukt avontuur in de Kuip. Een gewaagde transfer die het dubbel en dwars waard is: de middenvelder groeit uit tot een van de smaakmakers onder trainer Dick Advocaat.

 

10. Dmitri Shoukov: NAC – Willem ll

Ook Dmitri verkocht zijn ziel aan de duivel. Om precies te zijn aan Willem ll. De Tricolores mogen in hun handjes knijpen met de aankoop van de pijlsnelle buitenspeler. Shoukov wordt in een klap omringd door een legendarisch sterrenensemble bestaande uit Bombarda, Jaliens, Hill en Galásek.

 

11. Theo Lucius: PSV – Feyenoord

Vissen, vrouwen en vuurwerk. Er hangt altijd een zweem van controverse om de naïeve middenvelder heen. Een pikante transfer kan daarbij niet ontbreken. Theo maakt de overstap naar Rotterdam. En niet zonder succes: in het hol van de leeuw klimt de grillige voetballer op tot aanvoerder.

Epischevoetballers.nl – Tekst: Maarten Kuijken

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s