11 Epische Eredivisie-dikkerds: De Opstelling

Menig topvoetballer laat de teugels vieren na het voetbalpensioen. Dat mag ook wel, na doorgaans vijftien jaar geheelonthouderij en terughoudendheid. Tegelijkertijd zijn er ook voetballers die het tijdens hun carrière niet zo nauw nemen met de vakantiekilo’s: spelers die meer weg hebben van een dartprof dan van een afgetrainde broodvoetballer. Daarom; een ode aan de bekendste dikkerds van de Nederlandse velden. Een elftal vol, welteverstaan!

1. Jeroen Verhoeven

Ook al kent Nederland een lange traditie in ‘stevige’ mannen op doel, zoals Piet ‘De Beer van De Meer/De Bolle van Zwolle/De Kolos van Oss’ Schrijvers, springt er maar één keeper bovenuit: oud-Ajacied Jeroen Verhoeven. De Volendammer is – spijtig genoeg – vooral bekend van de kwetsende spreekkoren tijdens zijn doeltrappen.

 

2. Wilfred Bouma

Op linksback zien we rots-in-de-branding Wilfred Bouma, die met name dankzij zijn ronde hoofd vaak het stempel ‘dikkerdje’ krijgt. In werkelijkheid zit Wilfred op het randje van overgewicht met een prima BMI van 25. Zware botten, zullen we maar zeggen.

 

3. Alex

Naast Bouma vinden we de Braziliaanse slager Alex Rodrigo Dias da Costa. Als ‘De Tank’ met zijn 104 kilo, schoon aan de haak, een tackle inzet, is het voor de tegenstander uitkijken geblazen. De succesvolle stopper schopt het na zijn tijd bij PSV tot vaste waarde bij Chelsea, PSG én AC Milan en kan tevens de bijnamen ‘El Muro’ (‘De Muur) en ‘El Fierro’ (‘Het IJzer’) op zijn toch al imposante palmares bijschrijven.

 

4. Matthijs de Ligt

Regerend ‘Golden Boy’ Matthijs de Ligt is wellicht niet voor iedereen een logische keuze in het elftal vol dikkerds. Toch krijgt Matthijs tijdens zijn prille carrière reeds te maken met vooroordelen over zijn ontzagwekkende fysiek. Met als klap op de vuurpijl de recente ‘zorgen over potentieel overgewicht‘ tijdens de huidige transferperiode. Was getekend, het scoutingsapparaat van Manchester United.

 

5. Ferne Snoyl

Voor Ferne Snoyl, de gepensioneerde back van onder andere NEC en Feyenoord, is overgewicht een terugkerend thema tijdens zijn loopbaan. De mollige verdediger wordt bij beide clubs uit de selectie verbannen en mag pas weer terugkeren als de overtollige kilo’s er weer af zijn. Ferne speelt gemiddeld slechts tien wedstrijden per seizoen en sluit zijn carrière al op 27-jarige leeftijd af bij het troosteloze Újpest FC in Hongarije.

 

6. Género Zeefuik

De enige speler in het elftal die nog actief is op de Nederlandse velden. Na een veelbelovende start, als op één na jongste debutant ooit bij PSV, gaat het al snel bergafwaarts met Género Zeefuik. De potige spits heerst als 16-jarige in het strafschopgebied en leunt in de jeugd vooral op zijn fysiek, maar op latere leeftijd gaat die vlieger echter niet meer op. Zeefuik fungeert tegenwoordig als stormram bij FC Emmen. En dat is volgens Ronald de Boer ‘te schandalig voor woorden‘.

 

7. Theo Janssen

Theo is al tijdens zijn loopbaan op de Arnhemse Korenmarkt te vinden, waarbij de middenvelder met fluwelen linker wekelijks teert op Baco, Döner en Marlboro Light. De Dikke Prins schudt zijn bad boy-imago nooit meer van zich af en hoeft, bij Humberto aan tafel, gelukkig niet meer van het schaaltje pinda’s af te blijven. Alleen maar winnaars.

 

8. Andy van der Meijde

Andy van der Meijde completeert de tandem op het middenveld met zijn maatje Theo en vervult deze rol met glans. We hoeven slechts zijn bestseller Geen Genade open te slaan om erachter te komen waarom de rechtshalf een plekje verdient in ons elftal vol dikkerds. Na Andy’s roemruchte avonturen in het buitenland, keert de middenvelder terug in Nederland en krijgt subiet de lachers op zijn hand. Bij aankomst op De Herdgang zitten de vakantiekilo’s er nog aan. De flamboyante persoonlijkheid kan op weinig speeltijd rekenen in Eindhoven en ruilt zijn voetbalschoenen in voor een glanzende BMW.

 

9. Mido

Vlak na de eeuwwisseling arriveert Ahmed Hossam Mido in Amsterdam en het Egyptische talent vormt al snel een berucht koningskoppel met Zlatan Ibrahimovic. De Noord-Afrikaanse spits kent een succesvolle internationale carrière en besluit in 2010 af te bouwen bij Ajax. Zijn terugkeer in Amsterdam valt mede door overwicht volledig in het water.

 

10. Mariano Bombarda

De ‘Billen van Bombarda‘ zijn in Tilburg inmiddels tot cultureel erfgoed verklaard. Zodra Mariano op randje strafschopgebied zijn achterwerk in de strijd gooit, moet je als verdediger van goede huize komen om de Argentijn van het scoren te beletten.

 

11. Jhonny van Beukering

Cultspits Jhon van Beukering mag uiteraard niet in ons elftal ontbreken. Jhonny wordt weliswaar gekscherend in één adem genoemd met de bekende Amerikaanse fast food-keten, maar de Velpenaar met Indonesische roots heeft liefst 75 doelpunten in het betaald voetbal op zijn naam staan. Het moge duidelijk zijn: ‘De Beuk’ lacht het laatst.

 

De Opstelling:

Epischevoetballers.nl – Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s