Episch leesvoer: De dood en de gladiolen – in het voetspoor van FC Emmen in de Eredivisie (Peter Middendorp, Prometheus)

In Emmen waren ze een aantal jaar terug niet bepaald blij met Peter Middendorp. In zijn, in literaire kringen zeer goed ontvangen, debuutroman ‘Vertrouwd voordelig’ schetste hij een waarheidsgetrouw maar bij tijd en wijlen treurig beeld van de Drentse metropool met zijn jeugdjaren als zoon van een fanatieke Blokker-filiaalhouder als leidraad. Gezegend met een, volgens eigen zeggen, matig voetbaltalent droeg hij in die jonge jaren trots het Emmer rood-wit. Maar hij trok weg uit Emmen. Naar plekken waar schrijvers thuishoren. Nee, Peter hoefden redacties niet te bellen om het op radio en televisie voor Emmen op te nemen in de jaren dat je de Drenten stijf onderin terugvond in de lijst van meest aantrekkelijke steden van Nederland. Dat knapte dan gelukkig mede-Emmenaar Evert ten Napel vaak voor hem en alle Emmenaren op. Ondertussen doet Daniël Lohues, een neef van Peter Middendorp, ook zijn best voor zijn geboortestad.

In 2018 zag Peter het licht. In de tijd dat zijn vader overleed, begon de wederopstanding van Emmen. Of eigenlijk de opstanding, Emmen speelde immers nooit eerder in de Eredivisie. Midden in zijn leven bevond zich opeens dat levensgrote contrast, als het wrange koren op de molen van de schrijver Peter Middendorp. Die liet dit momentum om het verdriet om zijn vader via de vreugde van FC Emmen van zich af te schrijven niet onbenut. Hij schreef De dood en de gladiolen – in het voetspoor van FC Emmen in de Eredivisie. Prometheus gaf het boek uit.

Peter Middendorp neemt de lezers in 46 hoofdstukken mee door een seizoen FC Emmen. De meeste hoofdstukken draaien in meer of mindere mate om de opeenvolgende wedstrijden in het Eredivisie-ontmaagdingsseizoen van de mannen van de Oude Meerdijk. Minder chronologisch zijn de herinneringen en ontmoetingen van de schrijver gedurende het seizoen. Behendig vervlecht Peter Middendorp die met de verrichtingen van mannen als Jansen, Cavlan en Scherpen onder de bezielende leiding van de onbevreesde coach Dick Lukkien. De toegankelijke, heldere schrijfstijl van Peter Middendorp en de korte hoofdstukken maken het boek prettig te lezen. Je zit er met genoegen een lange treinreis van de Randstad naar de provincie mee uit, om maar eens wat te noemen.

Door de prettige balans tussen zijn persoonlijke leven en de beslommeringen van FC Emmen heb je nergens het idee dat je een autobiografisch werk of een voetbalboek aan het lezen bent. Die onduidelijkheid zal niet iedereen voor, tijdens en na het lezen prettig vinden. Verder zullen fervent Volkskrant-lezers mogelijk al wat van de teksten kennen uit de columns die Peter Middendorp voor die krant schreef. Desondanks is het boek een aanwinst voor de voetbalboekenplank van menig epischevoetballers-volger. Daarom kennen we De dood en de gladiolen – in het voetspoor van FC Emmen in de Eredivisie van Peter Middendorp vier felbegeerde Ferdi’s toe.

Score De dood en de gladiolen – in het voetspoor van FC Emmen in de Eredivisie van Peter Middendorp

Tekst: Sebastiaan de Kroon 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s