Laurent Delorge – Belchinees

Wanneer Laurent Delorge op aandringen van Co Adriaanse in Den Haag aankomt, heeft de Vlaming al een tumultueus voetballeven achter zich. Een jaar eerder wordt de aanvallende middenvelder namelijk stante pede ontslagen bij Lierse SK. De Belgische club blijkt de spin in het web van een wereldwijd omkoopschandaal. Co en co blijken echter vergevingsgezind, Laurent trekt het boetekleed aan en de Belg begint aan een succesvol nieuw hoofdstuk van zijn jongensboek. De Vlaming heeft Nederland voorgoed in zijn hart gesloten, en vice versa.

Toch blijft de Belgische ‘zaak-Ye’ Laurent nog lang achtervolgen. Zodra de Chinese zakenman ook acte de présence geeft op de Nederlandse velden, wordt Delorge al snel de kop van jut. Op de tribunes bij ondere andere FC Eindhoven en FC Oss aanschouwen een bovengemiddeld aantal Aziatische toeristen de ongetwijfeld uiterst vermakelijke wedstrijden. Niet zelden druk bellend met het goksyndicaat in het thuisland. De belchinees is geboren. Een fenomeen dat de Nederlandse voetbalwereld op zijn grondvesten doet schudden.

Afijn, net zoals Laurent liever geen oude wonden meer openrijt, doen wij dat bij Epische Voetballers ook niet. Delorge heeft namelijk genoeg in zijn mars. Zoveel zelfs, dat Ajax na zijn jaar ADO Den Haag al op de stoep staat. De dynamische middenvelder gooit hoge ogen met zijn loepzuivere passes, afstandsschoten, slimme positionering en zijn stijlvolle ‘McDonalds-kapsel’. Eveneens weet Laurent als geen ander op welk moment hij in het vijandelijke strafschopgebied op moet duiken. Ook al speelt Laurent slechts 6 wedstrijden voor de Godenzonen, toch drukt hij zijn stempel op het spel van de Amsterdammers. Het fundament is daarmee gelegd voor spelers als Siem de Jong, Davy Klaassen en Donny van de Beek, die de ‘klassieke’ nummer 10’s in de Johan Cruijff Arena doen vergeten.

Toch kennen we de sympathieke Belg vooral van zijn tijd bij Roda JC. Daarmee is Laurent de zoveelste Vlaming die in Kerkrade furore maakt. De middenvelder laat in de Oostelijke Mijnstreek pas echt zien uit welk hout hij gesneden is en speelt bijna 5 seizoenen in Limburg. Tijdens zijn tijd in Kerkrade komt de ‘zaak-Ye’ weer om de hoek kijken en wordt Delorge uiteindelijk officieel schuldig verklaard. Tien maanden voorwaardelijk en 5.500 euro boete, schoon aan de haak.

Dat weerhoudt de Belg er niet van om na zijn voetballoopbaan als fysiotherapeut aan de slag te gaan. Tot op de dag van vandaag kneedt de kinesist dagelijks de kuiten van half Amsterdam en trapt Laurent sporadisch nog een balletje met de Ajax Classics.

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s