De 9 meest troosteloze gesponsorde stadionnamen van dit moment

De Galgenwaard. De Adelaarshorst. De Vijverberg. Stuk voor stuk namen van stadions die historie ademen. Die passie oproepen bij zowel speler als publiek. Sfeer? Alleen het uitspreken van de naam is al genoeg. Sommige clubs doen hun roemruchte verleden én eigenwaarde liever in de uitverkoop en beledigen hun achterban met een tweewekelijkse nachtmerrie in een gesponsorde voetbalarena. Hier zijn de 9 meeste pijnlijke voorbeelden van dit moment.

1. Riwal Hoogwerkers Stadion

Knikarmhoogwerkers, rupshoogwerkers, masthoogwerkers, schaarhoogwerkers, spinhoogwerkers en telescoophoogwerkers – Rival heeft het allemaal. Nieuw én gebruikt. En natuurlijk allemaal volgens The Rival Way. Rival levert niets minder dan de beste klantervaring in de industrie. Wel benieuwd of FC Dordrecht sinds De Krommedijk is omgedoopt tot het Riwal Hoogwerkers Stadion nog in staat is om de beste supporterservaring te leveren.

2. Cars Jeans Stadion

Heel Den Haag haalde opgelucht adem toen ADO in 2017 afscheid nam van Kyocera als naamgever van de lokale voetbaltempel. Eindelijk weer ballen in het ADO Den Haag Stadion, of nog beter: het Zuiderpark. Niets van dat alles. Het illustere Cars Jeans ging er met de buit vandoor. Eén man was in elk geval wél blij mee met deze deal: de Amsterdamse (!) spijkerbroekenverkoper Cees van Bueren. ‘Er gaan hier elke dag 1,5 miljoen mensen voorbij. Als ze dat 10 keer gezien hebben dan zeggen ze: nah, dan ga ik toch maar eens keer die broek kopen.’

3. MAC³PARK Stadion

MAC³PARK – mét een hoge ³– biedt ruimte voor ondernemers. Het MAC³PARK Stadion in Zwolle biedt tegenwoordig ook heel veel ruimte. Voor nieuwe supporters. De echte fans komen namelijk niet meer opdagen sinds hun vertrouwde thuishaven is voorzien van deze onuitspreekbare naam.

4. Hitachi Capital Mobility Stadion

Wie denkt aan Groningen, denkt aan de Martinitoren, eierballen en natuurlijk het Hitachi Capital Mobility Stadion. Sorry? Het Hitachi Capital Mobility Stadion. Bekend om zijn ‘typisch Engelse karakter’ is het Hitachi Capital Mobility Stadion ‘een thuishaven met sfeer van vandaag en de allure van morgen.’ Ga zo door, marketingafdeling.

5. AFAS Stadion

AFAS. AFAS. Waar hebben we die naam eerder gehoord? Oja. Van AFAS Live. En het AFAS Circustheater. En het AFAS Stadion van AZ. AFAS sponsort alles wat los en vast zit. Zodat heel Nederland AFAS kent. Én natuurlijk weet dat AFAS geweldige software maakt om jouw bedrijfsprocessen te stro.. oh nee.

6. Van Donge & De Roo Stadion

Ron de Roo en Arie van Donge. Twee mannen met een droom: de meest efficiënte expediteur van de wereld worden. Zes jaar na de oprichting kreeg Ron het in 1983 op zijn heupen. Hij gaf Arie zijn congé en ging alleen verder op weg naar wereldoverheersing. Ruim 30 jaar later is Rons missie geslaagd en praat hij de hele dag Engels, maar zijn voormalig compagnon is hij niet vergeten. Gezamenlijk prijkt het duo op het stadion van Excelsior, alsof er nooit iets is gebeurd. Wel jammer dat het ten koste is gegaan van Woudestein.

7. Covebo Stadion

De staanplaatsen. De open tribunes. De befaamde trap waarmee de spelers afdalen van het veld. En natuurlijk die prachtige naam: De Koel. Een beetje liefhebber blijft daar vanaf en vernoemt het stadion niet naar zijn eigen bedrijf – ook niet als je de club eigenhandig van de ondergang hebt gered. De thuishaven van VVV stroomde dankzij Hai Berden weer vol, maar wel onder de traditieloze naam Seacon Stadion. Sindsdien is de commerciële beer los, zodat uitzendbureau Covebo dit jaar het stokje als naamgever mocht overnemen.

8. Yanmar Stadion

Een stad zonder traditie. Een club zonder traditie. Een stadion zonder traditie. Daar hóórt natuurlijk een gesponsorde naam bij. Toch een puntje van kritiek: in seizoen 2012/2013 heette de arena van Almere het Mitsubishi Forklift Stadion. Veel leuker natuurlijk dan het Yanmar Stadion.

9. SolarUnie Stadion

Van Berry van Aerle en Juul Ellerman tot Rein van Duijnhoven en René van den Kerkhof. Op De Braak was het ooit een komen en gaan van voetbaliconen. Sinds de hernoeming in 2010 tot Lavans Stadion en afgelopen jaar tot SolarUnie Stadion is het echter angstvallig stil in Helmond. Het publiek blijft weg. De iconen zijn verdwenen. En de club eindigt roemloos laatste.

Regelmatig de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s