Ellery Cairo – Krachtpatser

Ellery-CairoSpelers hoppen tegenwoordig van broodheer naar broodheer en enige vorm van clubliefde is daarbij ver te zoeken. Voor veel spelers lijkt de lijst met clubs schier oneindig. Ook vleugelflitser Ellery Cairo kent een rijkelijke carrière, die hem onder meer naar de Bundesliga en de Engelse Championship brengt. Het mag dan ook geen verrassing heten dat Ellery fier op één prijkt in de lijst met de 11 meest epische carrièrepaden.

De geboren Rotterdammer wordt eind jaren negentig op Varkenoord als enorm talent gezien. Op zestienjarige leeftijd maakt de buitenspeler zijn debuut in De Kuip, waarbij van Kuipvrees absoluut geen sprake is. Cairo blinkt uit in opportunistisch gedribbel en messcherpe voorzetten. De imposante fysiek van de jeugdspeler doet denken dat we met een explosieve winger van midden twintig te doen hebben, maar niets is minder waar. Ellery is nog steeds slechts 16 lentes jong. Ook al heeft de rechtsbuiten niet meteen een basisplaats, de jongeling kan onverlet een kampioenschap op zijn palmares bijschrijven. De toekomst lacht Ellery toe.

Na de welbekende vormdip en dito uitleenbeurt waar bijna iedere jeugdspeler mee te maken krijgt, komt Cairo niet meer aan de bak in Rotterdam. Een overstap naar subtopper FC Twente lonkt en de kleerkast grijpt deze kans met beide kolenschoppen aan. In Twente groeit Ellery uit tot een dragende speler en overlegt drie jaar op rij prima cijfers.

Ook op latere leeftijd moet Cairo het vooral van zijn fysiek hebben en hij is daarmee vrijwel de eerste in zijn soort op de Nederlandse velden. Waar normaliter de buitenspelers de scharminkels van het elftal zijn, bewijst Ellery dat je ook puur op kracht en explosiviteit de verdediging van de tegenstander uiteen kan scheuren. Hiermee plaveit hij de weg voor types als Memphis Depay en Steven Bergwijn, die decennia later bewijzen dat het moderne voetbal maar al te blij is met deze krachtpatsers aan de zijlijn.

Vooralsnog gedraagt de buitenspeler zich als een voorbeeldprof en moet Ellery niets weten van de gebruikelijke strapatsen die je dikwijls bij talentvolle aanvallers ziet. Cairo focust zich in Enschede louter op voetbal. Ook in Duitsland is Ellery – en het nieuwe type buitenspeler dat hij representeert – niet onopgemerkt gebleven. Eenmaal in Freiburg aangekomen, acteert Ellery dikwijls als aanvalsleider, terwijl hij zichzelf toch echt als prototype buitenspeler ziet. De gelegenheidsspits kan niet aarden in de Duitse provinciestad, waarna hij het dan maar in de hoofdstad van onze Oosterburen probeert. Zijn goede spel bij Hertha BSC levert Cairo zelfs een uitnodiging voor Oranje op. De glitz en glamour van Berlijn zijn echter niet voor Ellery weggelegd en de aanvaller verhuist andermaal van club.

In het Engelse Coventry wil Cairo niets weten van het typische kick-’n-rush voetbal en keert met hangende pootjes terug naar de Eredivisie. Na een dienstverband bij achtereenvolgens NAC, Heracles en AGOVV, beëindigt Cairo op 33-jarige leeftijd zijn voetbalreis. De spierbundel rust echter niet op zijn lauweren en opent, net als collega-krachtpatser Angelo Cijntje, een personal fitness-school. Het avontuur als assistent-trainer bij het vrouwenelftal van FC Twente was namelijk geen onverdeeld succes, met alle gevolgen van dien. Ellery ‘werkt’ naar eigen zeggen liever met mannen en vrouwen.

Vandaag de dag helpt de buitenspeler in ruste jonge voetballers met het fysieke aspect van het topvoetbal, wat in Nederland natuurlijk nog steeds een ondergeschoven kindje is. Zelfs voetballers als Kevin-Prince Boateng, voormalig ploeggenoot bij Hertha BSC, komen bij hem over de vloer. Ellery Cairo is een pionier die gewoonweg zijn hart volgt en daarmee het Nederlands voetbal een grote dienst bewijst.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s