11 epische verdwenen merken als shirtsponsor

Voetbalshirts

Verschillende sterke merken heb ik onder de lat van DVC ’26 in Didam op mijn shirts en trainingspakken gehad toen ik nog voetbalde. Wat te denken van Akolip (dé crème tegen lipblaasjes), Van Wessel Ongediertebestrijding en JK Clothing. Om er een paar te noemen. Zo’n sponsor maakt of breekt echt shirts en trainingspakken. Het maakt het ultra-episch of volstrekt kans- en glansloos. Het is een toevoeging of een noodzakelijk kwaad. Lang voordat elke eredivisieclub iets met ‘energie’ op het shirtje draagt, was het Nederlandse profvoetbal het domein van bijzondere merken. We zetten 11 epische verdwenen merken op een rij die ooit zo prachtig de shirts van epische voetballers sierden.

1. Jiba (NEC Nijmegen)
jiba-nec-nijmegen-vakanties

Wie is er niet met Jiba op vakantie geweest vroeger? Nee, ik ook niet. De kans is groter dat je met Sunweb op vakantie ging. Zij waren het die Jiba overnamen en de vrolijke merknaam Jiba de nek omdraaiden.

2. Klaas Puul Garnalen (FC Volendam)
garnalen-klaas-puul-volendam

Na de fusie tussen Klaas Puul Garnalen en Foppen zorgt het nieuwe zeevoedselimperium ervoor dat de merknaam Klaas Puul Garnalen de nek wordt omgedraaid. Wat we van de ‘Dutch Seafood Company’ mogen verwachten is nog onduidelijk.

3. DSB/Frisia (AZ)
az-alkmaar-dsb-bank

Lange tijd was Leen van Frisia bekender (irritanter) dan Leen Huijzer (Lee Towers). Leen van Frisia was de Tom de Ridder van MKB Brandstof van die tijd. Lang kon Leen van Frisia er niet van genieten. Door de torenhoge schulden ging de DSB Bank van naamgever Dirk Scheringa failliet in 2009. Van Leen is sindsdien (godzijdank) niets meer vernomen.

4. Davilex (De Graafschap)
davilex-graafschap-davilex

Wie herinnert zich niet de epische game A2-racer? Compagnons David (Davi) en Lex (lex) tekenden met hun Davilex voor dit fijne stukje software. Noch de epische spellen, noch de superhandige productieprocesapplicaties redden Davilex van de ondergang.

5. Fortis (Feyenoord)
fortis_

In de hoek waar de klappen van de financiële crisis vielen. Dat was precies de plek waar het Nederlands-Belgische bankbedrijf Fortis bankierde. Door het opkopen van stukken Fortis door de staat werd het (toch) een bank van ons allemaal.

6. ANOZ (FC Groningen)
ANOZ-fc-groningen-

Voordat Algemeen Nederlands Onderling Ziekenfonds (ANOZ) ANOZ in 2003 Agis werd, was het een klassiek ziekenfonds met zijn oorsprong in Noordelijke provincies van ons land. Geen merknaam die lekker over de tong glijdt. Je had misschien toch al vlot het idee om het Spaanse woord voor anus uit te spreken.

7. Nuon (Vitesse)
nuon-vitesse-jaren-90

Nuon wordt Vattenfall, zo luidt de reclameboodschap in de Ster-blokken afgelopen weken. Vattenfall betekent waterval en verving de internationaal niet bijster goed te vermarkten merknaam Kungliga Vattenfallstyrelsen. Nuon heette gewoon Nuon. Totdat het Vattenfall werd.

8. Harense Smid (Top Oss)
top_oss_harense_smid

Haren is een kleine plaats in Groningen, toch vooral bekend van het grote Project-X-debacle in 2012. Het is bovendien een plaats in Noord-Brabant, die verder nergens bekend van is. Toch was het een heuse Harense smid die aan de wieg stond van een elektronicaconcern dat het zelfs schopte tot hofleverancier. Hoe ons Koninklijk Huis sinds het faillissement van Harense Smid in 2013 aan hun witgoed komt, is niet duidelijk.

9. Stad Rotterdam Verzekeringen (Feyenoord)
feyenoord-stad-rotterdam-verzekeringen

De verzekeraar Stad Rotterdam Verzekeringen strooide zijn polissen overal waar de Maas als Rotterdams rivierwater stroomde. Eenmaal opgegaan in ASR Verzekeringen (bekend van de Loden Leeuw, gevestigd in Utrecht, diensten afnemend van een Zwolse rapper) verdween al het Rotterdamse uit het merk.

10. UPC (SC Heerenveen)
UPC-sc-heerenveen

Vroeger stond UPC symbool voor razendsnel kabelinternet. Je bofte maar als je niet hoefde in te bellen om te kunnen surfen op het wereldwijde web. De kabelaar bracht multimedia in steeds meer Nederlandse huishoudens. Lang voordat we ons tot Ziggo of thans VodafoneZiggo wendden. De merknaam United and Philips Communications (UPC) is inmiddels museumwaardig.

11. Hans Verkerk Keukens (De Graafschap)de-graafschap-hans-verkerk-keukens--

Voor keukens kon je lang naar Hans Verkerk. Helaas overleefde Hans en consorten (waaronder vrouw Corrie) de teruglopende vraag naar keukens bedrijfsmatig niet. Kleinzoon Marc Verkerk neemt inmiddels desondanks de honneurs waar in keukenland.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Sebastiaan de Kroon 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s