Cuauhtémoc Blanco – De man zonder nek

Blanco

De aanblik van de Mexicaanse spits staat op mijn netvlies gebrand. Zijn temperament. Die scherpe ogen. Maar vooral: het ontbreken van zijn nek. Hoe heeft Cuauhtémoc Blanco toch zo’n glansrijke carrière kunnen hebben, ondanks zijn vreemde postuur?

Cuauhtémoc speelt zijn gehele voetballeven in Noord-Amerika, op een korte periode bij Real Valladolid na. In 697 wedstrijden in clubverband vindt hij liefst 234 keer het net. Verder speelt hij 120 caps voor Mexico, met 38 interlanddoelpunten. Het logische gevolg is een volle prijzenkast – zowel qua teamprestaties als persoonlijke titels.

Genoeg over de cijfers, want daar wil ik het helemaal niet over hebben. Terug naar zijn aparte voorkomen. Technisch gezien heeft Cuauhtémoc het tegenovergestelde van een uilennek. Waar een uil zijn nek 270° kan draaien, haalt de spelmaker met moeite 180°.  Toch heeft hij als een van de weinige spelers een uitgesproken signature move.

De laatste keer dat ik dat trucje uitvoerde was in de e’tjes, maar Cuauhtémoc doet het lachend op het hoogste podium. Wanneer twee tegenstanders zijn doorgang belemmeren, klemt hij de bal tussen zijn voeten en springt vervolgens als een kangoeroe naar voren. Zo stuurt hij zijn opponenten het bos in. Dat doet de Mexicaan zó vaak, dat de truc ondertussen naar hem is vernoemd: Cuauhtemiña.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen, wordt gezegd. Zo ook Cuahtémoc. Vanaf eind 2015 is hij namelijk burgemeester van de Mexicaanse stad Cuernavaca namens Partido Socialdemócrata. Zo bewijst Cuahtémoc dat je het ook zonder nek ver kunt schoppen.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s