Romano Sion – Geliefd in Galicië


FC Groningen kent een rijke traditie aan behendige en doelgerichte aanvallers: Arjen Robben, Luis Suarez en meer recentelijk Ritsu Doan. Toch is er natuurlijk maar één speler die in de jaren negentig de basis heeft gelegd voor de Groningse dynastie: Romano Sion; pijlsnel, ijzersterk en een prima neusje voor de goal. Tijdens Sion’s carrière belandt de aanvaller dikwijls aan de verkeerde kant van de wet. De flamboyante linkerspits heeft het geregeld aan de stok met Oom Agent.

Sion verhuist op jonge leeftijd van Paramaribo naar Amsterdam, waar hij al snel in de prestigieuze jeugdopleiding van Ajax terecht komt. Zoals vele andere jeugdspelers in Amsterdam, redt Romano het niet en wordt een paar kilometer verderop gestald bij FC Haarlem.

Na een succesvol debuut, waarin de vleugelflitser reeds na 10 minuten scoort, gaat het rap bergafwaarts met de geboren Surinamer. Sion blijkt een gokverslaving te hebben en ook zijn trainingsdiscipline laat te wensen over. Uitleenbeurten aan Dordrecht ‘90 en RBC volgen voor de schobbejak, waar Romano zich tegen beter weten in nochtans in de kijkers speelt bij Eredivisionist FC Groningen. In het hoge noorden kent Sion zijn beste tijd en etaleert hij zijn klasse bij vlagen.

Romano laat leuke dingen zien in Groningen en verdient na twee seizoenen zelfs een transfer naar de Primera División. In de hoofdstad van Galicië komt de voorhoedespeler niet altijd uit de verf, maar tekent wel degelijk voor de mooiste golazo uit de clubgeschiedenis van SD Compostela. Sion’s avontuur in de pelgrimsstad is van korte duur, en de broodvoetballer zakt af langs de kust naar Portugal, waar hij bij clubs in de marge zijn voetballoopbaan afsluit.

De voetballer komt gedurende zijn bloemrijke loopbaan te boek te staan als prototype enfant terrible. Romano lijkt meer geïnteresseerd  in de donkere kanten van het profvoetballersbestaan. Niets bijzonder, zou je zeggen.

Het blijft echter niet bij bezoekjes aan het casino, boetes van de club en nachtelijke escapades. In Groningen wordt Sion namelijk verdacht van het twee keer opstrijken van zijn vakantiegeld en gaat er naar verluidt met de Mercedes-Benz van de clubvoorzitter vandoor.  Geen frisse jongen.

Nadat Romano het profvoetbal al op 32-jarige leeftijd vaarwel zegt, heeft de aanvaller nog een aantal verrassingen in petto. Zo maakt hij met valse beloftes een aantal ex-internationals 4000 euro afhandig en doet hij zich in 2016 voor als scout van FC Groningen.  Een Amerikaanse jeugdspeler tuimelt in de mooie woorden van Sion, maar doet uiteindelijke aangifte tegen de Surinamer. Romano wordt in Valencia opgepakt voor fraude.

Tegenwoordig  gaat het de goede kant op met het voormalig probleemkind en is de rust wedergekeerd in Romano’s leven. Gelukkig zijn ze hem in Galicië nog niet vergeten. Het doet mij dan ook deugd dat de plaatselijke krant ‘La  Voz de Galicia’ bericht over het debuut van Román Sion bij Cádiz FC. Met voetbalnaam ‘Román’ maakt niet Romano zelf, maar zoonlief furore op precies dezelfde positie als zijn vader. Zo krijgt het verhaal van Romano Sion toch een positief einde. Niet alleen de absolute golazo van Sion leeft voort in de herinneringen van Spaanse voetbalfans, maar wellicht schrijft Sion-telg Román daarnevens een nieuw hoofdstuk in het familieboek.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s