Delano Hill – Hard werken

In de jaren ’90 stegen twee sportieve Hill’s boven zichzelf uit. Eerst was er Damon Hill, de Formule 1-coureur die op 36-jarige leeftijd opeens de hegemonie van Michael Schumacher doorbrak. Daarna nam Delano Hill het stokje van zijn naamgenoot haast feilloos over, door met het nietige Willem II boven PSV en Ajax te eindigen en zich voor de Champions League te plaatsen. Aangezien dit een website over epische voetballers is, is deze ode vooral aan de immer hardwerkende Delano gericht.

Hoewel geboren in Rotterdam, brengt Delano Hill de eerste jaren van zijn profcarrière louter in Brabant door. Na een korte periode in de jeugd van PSV en één seizoen bij FC Den Bosch in de Totodivisie, maakt de verdediger in 1996 zijn debuut op het hoogste niveau bij RKC Waalwijk. Na twee jaren sleuren in de onderste regionen van de Eredivisie is het tijd voor een stapje omhoog: Willem II staat op de stoep voor de noeste stopper. De Tricolores uit Tilburg zijn dan net 5e geëindigd en dat smaakt naar meer. Onder aanvoering van Co Adriaanse wordt de aanval op de traditionele top 3 wordt ingezet. Daar wil Delano bij zijn.

De verdediger is tot dat punt in zijn carrière nooit wisselspeler geweest en ook bij Willem II is daarvan geen moment sprake: hij knokt zich direct in de basis. Met Delano Hill in de achterhoede groeit het Koning Willem II uit tot een onneembare vesting. Liefst 14 van de 17 thuiswedstrijden worden gewonnen en Ajax (3-1), Feyenoord (4-1) en PSV (4-2) worden moeiteloos opzij gezet. Het behalen van de Champions League is een geweldig beloning voor een fantastisch jaar, de degradatie van aartsrivaal NAC de kers op de taart.

Zo staat Delano Hill, die tot zijn zeventiende nog onopgemerkt bleef voor profclubs, opeens in het kampioenenbal. Centraal of links achterin – het maakt Delano niet uit. Hij vecht voor wat hij waard is en sleept er met de Tilburgers zelfs nog twee puntjes uit. Vechten is wat hij later ook doet in de Bundesliga, waar hij met Hansa Rostock vier jaar lang strijdt tegen degradatie – het laatste seizoen tevergeefs. Dat Feyenoord, de club van havenarbeiders, tussendoor interesse toont in de mannetjesputter is eigenlijk maar logisch. Bij zijn tweede en laatste buitenlandse club, Austria Wien, voert Delano vooral een oneerlijke strijd, vertelt hij aan Voetbal International.

Ook na zijn voetbalcarrière blijft hard werken de rode draad in het bestaan van Hill. Hij kiest voor een bestaan als ondernemer en opent in 2012 zijn eerste sportstudio, waar hij mensen in 20 minuten fit maakt. Zeven jaar later heeft Delano met vijf vestigingen een heus Fit 20-imperium bij elkaar geknokt, maar zijn honger is nog niet gestild. Hij stort zich op een nieuwe uitdaging: Skillcycling. Voortaan neemt Delano Hill ambitieuze amateurfietsers mee naar de hoogste bergen – en dat allemaal vanuit hartje Rotterdam.

Nóg een onderneming erbij? Delano doet het gewoon. Gewoon een kwestie van hard werken.

Regelmatig de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s