Riga Mustapha – 1 van de 3

Riga-mustaphaSupertrio’s zijn van alle tijden. Waar een paar jaar geleden de loftrompet werd gestoken over ‘MSN’ en ‘BBC’, delen nu Salah, Mané & Firmino in Engeland en Neymar, Mbappé & Cavani in Frankrijk de lakens uit. Alles goed en aardig, maar bij het woord ‘supertrio’ gaan mijn gedachten direct naar Spangen, seizoen 2004/2005. Met Ricky van den Bergh, Danny Koevermans en Riga Mustapha. 

Aan de hand van deze goalgetters regent het doelpunten op het Kasteel. Gezamenlijk maken ze 82 goals: 68 in de competitie, 4 in de beker en 10 in de nacompetitie. Sparta promoveert en na slechts een seizoen samen, valt het supertrio uiteen. Danny gaat naar AZ, wordt later met PSV kampioen en haalt het Nederlands Elftal. Ricky blinkt bij clubs in het rechterrijtje uit in het schieten van vrije trappen op de lat. En Riga dan?

Rahamat ‘Riga’ Mustapha vervolgt zijn carrière bij Levante. De fijne smaak van promotie bevalt hem goed en hij flikt hetzelfde kunstje bij de club uit Valencia. In de laatste wedstrijd van het seizoen schiet de clubtopscorer de Spanjaarden naar een 1-0 overwinning én de titel in de Segunda División. Riga neemt deze vorm mee naar de hoogste afdeling in Spanje, waar hij in twee seizoenen 24 doelpunten maakt. Het mag niet baten: Levante degradeert en publiekslieveling Riga pakt zijn biezen.

Bolton Wanderers is de nieuwe bestemming van de Nederlandse Ghanees, maar hier komt de aanvaller niet uit de verf. Na 2,5 seizoen mag hij weg en kiest voor Cartagena, uitkomend in de Segunda División. Ook hier breekt hij geen potten. Een jaartje in India onder trainer Mike Snoei maakt hij nog een handjevol doelpunten, maar hierna hangt Riga zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

In november 2015 wordt de voormalig spits aangesteld als algemeen directeur van de Ghanese voetbalclub BA United. Hier stokt het nieuws, tot april 2018. Na een serie verliespartijen grijpt Mustapha in en ontslaat de hoofdcoach. Zijn vervanger? Riga zelf. Of dit een succes is, is onbekend: de online nieuwsvoorziening is ontoereikend en het websitedomein van de voetbalclub is verlopen.

Mijn advies aan BA United? Herstel het dodelijke drietal in ere. Zet Riga, Danny en Ricky samen en je hebt een garantie voor succes – in ieder geval voor 1 seizoen.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s