David Nascimento – Voorbeeldstopper

Nascimento
Sinds grote teams als FC Twente, Roda JC en NEC in de Keuken Kampioen Divisie spelen, volg ik de op een na hoogste profafdeling met meer dan gemiddelde belangstelling. Jong AZ op bezoek bij Top Oss, bijvoorbeeld. Knotsgekke goals. Gure, half lege stadions op verlaten industrieterreinen in Overijssel. Dit is voetbal zoals voetbal bedoeld is. Voetbal zoals David Nascimento – de kersverse trainer van lelijk eendje FC Eindhoven – als geen ander verstaat.

Nascimento, voormalig ausputzer van beroep, wint 5 wedstrijden op rij na de winterstop en kan alvast dromen van de play-offs. Zo zie ik het graag. Karaktervoetballers aan het roer van karakterteams, puur op karakter op weg naar de Eredivisie. David Nascimento, daar zit een goede kop op. Dat weten we al sinds hij rond de eeuwwisseling in verschillende Eredivisie-tricots op zondagavond de revue passeert.

Daarvoor moeten we terug naar eind jaren negentig. Het tijdperk waar spelers nog een duidelijk taak op het veld hebben: de snelle rechtspoot op rechtsbuiten en een echte nummer tien achter de spits, want van een box-to-box-middenvelder hebben we nog nooit gehoord. De klassieke voorstopper van het kaliber Jaap Stam uit die tijd zien we heden ten dage weinig op de Nederlandse velden. Soit, ene Matthijs de Ligt schijnt het aardig te doen in Amsterdam, maar voor de rest spelen er louter verkapte middenvelders in de verdediging. Met weemoed denk ik terug aan de tijd dat elke zichzelf respecterende oefenmeester tenminste nog een echte slager als laatste man op het wedstrijdformulier deponeerde.

Zo maakt Regilio Vrede rond de eeuwwisseling wekelijks oorlog in de zestien, terwijl in Eindhoven Yuri Nikiforov zijn bijnaam Kolos van Odessa steevast eer aan doet. De ultieme verdedigingsleider die bijna zijn gehele carrière in de Eredivisie spitsen onschadelijk maakt? Dat is zonder twijfel onze geliefde Kaapverdiaan, David Nascimento.

De imposante stopper speelt als jongeling in verschillende Portugese jeugdelftallen en wordt verrassenderwijs opgepikt door scouts uit Waalwijk. David draagt vervolgens de clubkleuren van Roda JC, FC Utrecht, wederom RKC Waalwijk, wijlen RBC Roosendaal en uiteindelijk Sparta Rotterdam. Vooral bij de Geel-Blauwen maakt de Portugees indruk en groeit zelfs uit tot aanvoerder in het Mandemakersstadion. Ook kan David een selectie voor het Portugees nationaal elftal op zijn palmares bijschrijven. David vertrekt bij iedere club door de voordeur en gedraagt zich immer als voorbeeldprof. Niets staat hem een succesvolle trainerscarrière in de weg.

Waar David op het veld alles gedaan krijgt en zijn omgeving constant angst inboezemt, komt zijn loopbaan als coach niet van de grond. Dat is volgens Nascimento debet aan het kliekjesgedrag in de Neerlandse trainerswereld. David moet het doen met beuzelachtige baantjes in Zuid-Afrika, Mexico, Cyprus, Australië en eindigt warempel als trainer van de ‘Onder 19’ op Malta. Daar wordt niemand niet vrolijk van. Gelukkig weten we dat David nooit opgeeft en dat geldt eveneens voor zijn queeste naar het hoofdtrainerschap.

Inmiddels weet David dondersgoed waar Abraham de spreekwoordelijke mosterd haalt. Op het moment dat FC Eindhoven op de stoep staat, kent David het klappen van de zweep als geen ander. Zijn eerste avontuur als hoofdtrainer is een daverend succes, zo blijkt. Dat mag geen verrassing heten. FC Eindhoven en David Nascimento: een schot in de roos, een gouden combinatie. Met vechtvoetbal naar de top.

Wellicht bewonderen we de Portugese Nederlander volgend jaar in de Eredivisie. Dat lijkt precair, maar het jongensboek van David Nascimento is nog lang niet voltallig.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s