Rolf Landerl – Furie op de flanken

Het is tegenwoordig een bekend probleem voor menig Nederlandse ploeg: toptalenten worden al op piepjonge leeftijd weggekaapt door Europese topclubs. Debuteren in eigen land is niet langer interessant als Manchester City, Real Madrid of Liverpool met een blanco cheque zwaaien. Aan de andere kant van het spectrum is uitwijken naar een ander land op jonge leeftijd voor mindere goden soms juist de enige kans op profvoetbal. Ook voor Oostenrijker Rolf Landerl ging deze vlieger 25 jaar geleden op.

Voordat de bevlogen buitenspeler namelijk in Nederland neerstrijkt, begint hij zijn carrière in Slowakije bij Inter Bratislava. In Oostenrijk ziet niemand het in de jonge aanvaller zitten, die daarop – ambitieus als hij is – al snel eieren voor zijn geld kiest. Hoewel dit eerste buitenlandse avontuur slechts op een uurtje rijden van zijn geboorteplaats Wenen plaatsvindt, is het een voorbode voor het globetrottersleven dat Rolf Landerl later zou gaan leiden.

Heel gek is het overigens niet dat een professionele voetbalcarrière in eigen land in eerste instantie niet is weggelegd voor Landerl. Acties, passeerbewegingen en voorzetten – Rolf beschikt er simpelweg niet over. Geen al te best uitgangspunt voor een rechtsbuiten, maar dat weerhoudt de jonge prof er niet van zich een aantal jaar later te ontpoppen tot een graag geziene gast in het rechterrijtje van de Eredivisie.

De Oostenrijker beschikt namelijk over één eigenschap die onmisbaar is voor ploegen die strijden tegen degradatie: werklust. Dat Landerl, ondanks zijn positie op het veld, voornamelijk acteert als een noeste rechtsachter, komt in die regionen juist goed uit. In Alkmaar, Sittard en Groningen wordt in die jaren toch vooral achter de bal aan gehold. Zijn minieme doelpuntenproductie wordt hem dan ook nimmer kwalijk genomen. Sterker nog, overal waar hij speelt wordt de bonkige buitenspelers door de desbetreffende supporterslegioenen op handen gedragen.

2002 gaat de boeken in als het absolute topjaar in de carrière van Rolf Landerl. Hoewel hij niet kan voorkomen dat Fortuna Sittard degradeert, maakt hij zoveel indruk dat hij zelfs eenmalig mag opdraven in het Oostenrijkse nationale team. En niet alleen dat: FC Groningen haalt Landerl binnen als de opvolger van Arjen Robben, het allergrootste talent dat de Trots van het Noorden ooit voortbracht.

Het is een erfenis waar menig speler gebukt onder zou gaan, maar voor Rolf is het vooral een extra motivatie. Hartstochtelijk als altijd gaat de goedlachse flankspeler de strijd aan en vermoeit hij vijandige linksbacks, linksmiddens en linksbuitens wedstrijd na wedstrijd met zijn eindeloze rushes en het betere duw- en trekwerk. Binnen no-time groeit de Oostenrijker in het Oosterpark uit de publiekslieveling, in een team dat bol staat van epische voetballers als Glen Salmon, Paul Matthijs, Martin Drent, Dejan Curovic, Pius Ikedia en Jordi Hoogstrate.

Buiten het veld is Rolf echter al even onrustig als daarbinnen – nooit speelt hij ergens langer dan twee seizoenen. Ook bij FC Groningen houdt hij het alweer rap voor gezien, om na omzwervingen in Portugal en Hongarije in 2006 eindelijk thuis te komen. Op dertigjarige leeftijd maakt de furieuze flankspeler dan eindelijk zijn debuut in de Oostenrijkse Bundesliga, bij VfB Admira Wacker Mödling. Rolf Landerl is eindelijk thuis.

Regelmatig de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s