Prince Polley – Nalatenschap

prince-polley-2Gedurende de winterstop vliegt het transfernieuws je om de oren, ook in de Eredivisie. Zo lazen we vorige maand een op het oog nietszeggend bericht over de talentvolle back Robin Polley, die per januari de gelederen van ADO Den Haag versterkt. Hiermee tekent de 19-jarige verdediger het eerste profcontract in zijn loopbaan. Niets bijzonders, zou je zeggen. Totdat de naam Polley begint te dagen. Het zal toch niet? Robin blijkt de zoon van ultieme cultheld Prince Polley, die decennia eerder de Nederlandse velden onveilig maakte.

Prince Opoku Bismark Polley Sampene komt eind jaren tachtig aan in Rotterdam, waar hij bij Sparta al snel één op twee loopt. Sparta heeft goud in handen. De onbekende spits brengt Ghanese spelvreugde naar de gure, winderige stadions in Nederland en danst wekelijks langs menig Eredivisieverdediger. De populariteit van Polley is rijzende en zijn directe, maar tegelijkertijd flegmatieke spel leveren hem uiteindelijk een transfer naar FC Twente op.

In Enschede beleeft Prince zijn beste tijd en hij bezorgt de Tukkers de eerste overwinning op Ajax in de historie van de club. Na een weergaloze sprint prikt de aanvalsleider het leer achter het doel van Stanley Menzo en bombardeert zich in één klap tot publiekslieveling in stadion Het Diekman en ver daarbuiten. Polley speelt een belangrijke rol als geliefde Eredivisiespits tijdens de hoogtijdagen van het Nederlandse voetbal en de Prince-Polley-Paninikaartjes vinden gretig aftrek.

Eind jaren negentig is Polley de spits waar het om draait in Twente en daarmee plaveit hij de weg voor opvolger Blaise NKufo. Prince draagt de fakkel aan over Blaise, die met zijn atletische spel en Afrikaanse roots veel gelijkenissen vertoont met de cultheld uit Ghana. Waar De Tukkers NKufo belonen met een standbeeld naast De Grolsch Veste, moet Prince het doen met een ander soort nalatenschap.

Zoon Robin heeft inmiddels zijn officiële debuut als rechtervleugelverdediger achter de rug en zorgt daarmee voor een wederopstanding van de naam Polley. Ook al moet Robin het doen zonder zo’n lekker allitererende naam, de back mag hopen op eenzelfde glansrijke carrière als Prince. Vaderlief is echter nergens te bekennen.

Prince werkt tegenwoordig aan zijn zakenimperium in thuisland Ghana. De voormalig broodvoetballer runt een bouwbedrijf en verhuurt mega-trucks in het Afrikaanse land. Prince heeft inmiddels alle banden met zijn zoon verbroken, maar sinds deze transferperiode leeft de naam Polley voort. Robin krijgt daarbij steun van zijn moeder en zussen die in Nederland achterblijven. Het is nu aan Robin om zijn vader te doen vergeten.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s