José Fortes Rodriguez – Stier van Galicië

Vol bravoure betrad hij het veld. Natte haren. Bruuske kop. En een getergde blik vol meedogenloosheid. Een Spaanse stier op voetbalschoenen. Maar waar de stier zich manifesteerde als geboren verliezer verliet deze tirannieke verdediger de arena steevast als ultieme winnaar. Het is natuurlijk de mediterrane sloopkogel uit Galicië: José Fortes Rodriguez.

José had geen rode lap nodig. De verdediger had zonder twijfel een driftige inborst. Spitsen of scheidsrechters: iedereen moest wijken voor de temperamentvolle verdediger. Deze heetgebakerde voetballer ging over lijken en wilde ten koste van alles winnen.

Vlijmscherpe tackles. Vuige charges. Beschamende scheldkanonnades. Fortes Rodriguez is een klein boefje. In Alkmaar rouwen ze er niet om. De Toto Divisie vormt het perfecte decor voor deze onbesuisde vechtersbaas. In de kelders van het profvoetbal is de voetballer van onschatbare waarde. De warmbloedige speler groeit binnen korte tijd uit tot één van de steunpilaren van de ploeg.

De beloning volgt weldra. AZ promoveerde om vervolgens weer vakkundig te degraderen. In 1998 vestigen de rood-witten zich definitief op het hoogste niveau. Mét testosteronbommetje Fortes Rodriguez. Uiteindelijk werkt hij tien jaar lang vol branie zijn potjes af voor de club uit Alkmaar.

En dan volgt het tragische keerpunt in het voetballeven van de Spanjaard. De verdediger vertrekt naar RBC. Dit betekent het begin van het einde. José raakt in een vrije val. Er volgt een stroom aan incidenten. Pierre van Hooijdonk krijgt de elleboog van de week. Rode kaarten worden lustig aaneengeregen. En René Temmink krijgt als klap op de vuurpijl de volle laag. De verdediger kruipt diep door het stof. Tevergeefs.

Het zijn de laatste stuiptrekkingen van de onstuimige voetballer. RBC ontbindt zijn contract. De reden? Onherstelbare imagoschade. De carrière van de schier ongenaakbare verdediger komt daarmee definitief tot zijn einde. Ook José ontkomt daarmee niet aan zijn lot. Ook hij verlaat de arena uiteindelijk als verliezer.

De stier van Galicië. Hij is eindelijk getemd.

Regelmatig de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s