Bob Peeters – Vlaamse reus

De loopbaan van Vlaming Bob Peeters is vervlochten met het verhaal van Epische Voetballers. Zo zien we de boomlange spits als één van de 11 meest legendarische aanvalsduo’s uit de voetbalhistorie voorbij komen, terwijl Bob ook de revue passeert in de ode van boezemvriend Peter van Houdt. En wat te denken van cultheld Purrel Fränkel ’s ode? Bob verschijnt weliswaar in negatieve zin, maar de uitgesproken pinchhitter kan ook deze vermelding in zijn vermoedelijk diepe broekzak steken. Bob Peeters verdient een eigen ode, dat staat buiten kijf.

We kennen Bob natuurlijk vooral van zijn hoogtijdagen bij Roda JC. In Kerkrade rijgt Peeters de doelpunten aaneen en fungeert hij als ultiem aanspeelpunt in de succesformatie van de Koempels. De balvaste aanvalsleider speelt echter slechts drie jaar in de Oostelijke mijnstreek. Met zijn één-meter-zes-en-negentig, schoon aan de haak, wordt Bob gezien als prototype stormram, maar zijn huzarenstukjes op de Nederlandse velden doen anders vermoeden. De Vlaamse spits loopt in Kerkrade één op drie en dat is ook Ronald Koeman, toentertijd actief in Arnhem, niet onopgemerkt gebleven. Per abuis verkast de Rode Duivel rond de eeuwwisseling voor een recordbedrag naar Vitesse.

De olijke Belg werkt zich al snel op tot publiekslieveling van de neutrale kijker met het bord op schoot. Bob heeft zijn houterige motoriek natuurlijk niet mee en zijn lijzige voorkomen werkt dikwijls op de lachspieren, maar hij pakt zo nu en dan ook zijn doelpuntje mee. Bob maakt oorlog in de zestien, en dat kan hij met zijn bijna twee meter natuurlijk als geen ander. Ook buiten het veld beschikt de spits over een gezonde portie humor. De Belgische zender VRT stuurt Bob tijdens het EK in 2000 met een camera op pad. En dat blijkt een schot in de roos.

De spits van ‘Vitas’ gaat op zoek naar een Roemeen en krijgt subiet de lachers op zijn hand. Niet alleen als vrolijke voetbalanalist, maar ook als volwaardige presentator. Bob presenteert de Belgische versie van spektakelshow Wipeout en doet dat met verve. Na Bob’s voetbalcarrière, die via hooliganclub Millwall eindigt bij zijn geliefde Lierse SK, hangt de target man zijn microfoon voorgoed aan de spreekwoordelijke wilgen. Het is tijd voor een nieuwe passie.

Die passie vindt hij in het trainerschap. Volgens ex-Tukker Michel Preud’Homme, die Bob bij KAA Gent als protegé onder zijn hoede vleugels neemt, heeft Bob alles in zich om als coach te slagen: een vlotte babbel, kijk op het spelletje en een flinke portie pruimtabak onder de lip. Na twee jaar als trainer bij de beloften, mag Bob het als hoofdcoach proberen. Dat blijkt een schot in de roos. De kroonprins van het Vlaamsche trainersgilde werkt hedentendage nog steeds als coach, nu bij tweedeklasser KVC Westerlo. De ‘Kemphanen’ zien in Bob het ideale boegbeeld voor de club. Gezien zijn imposante gestalte, geliefde status in het Belgische achterland en ongenaakbare talent voor het trainerschap, is de Vlaamse Kolossus van Hercules natuurlijk geen verkeerde keus. Dat hebben die Belgen goed gezien.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s