Kevin Bobson – Golden Boy

Luka Modric droeg zijn Gouden Bal deze week op aan voetballers die de prijs eerder verdienden te winnen, maar hem niet kregen, ‘zoals Xavi, Andrés Iniesta en Wesley Sneijder’. Ik had veel liever gezien dat hij de Gouden Bal had opgedragen aan spelers die ooit voorbestemd waren een wereldtopper te worden, maar om wat voor redenen dan ook hun carrière in het slop zagen belanden. Spelers als Toine Rorije, Jordi Hoogstrate of Brutil Hosé. Of de man aan wie deze ode is gewijd: Kevin Bobson.

Eind jaren ’90 ziet de toekomst er rooskleurig uit voor Kevin Bobson. Hij maakt deel uit van ‘de beste Ajax-lichting ooit’, waar hij samen met Andy van der Meijde en Brutil Hosé een gevreesd aanvalstrio vormt. Met zijn gewiekste dribbels, snelle passen en genadeloze linkerbeen draait hij wekelijks tegenstanders dol. In 1998 wordt hij met de A1 van Ajax met een straatlengte voorsprong kampioen, met een duizelingwekkend doelsaldo. Net zoals vele van zijn mede-Golden Boys wordt de linksbuiten een gouden toekomst voorspeld. Het is niet de vraag óf, maar wannéér Kevin gaat doorbreken.

Op 16 mei 1999 is het zover. Zijn aanvalsmaatjes Brutil en Andy – allebei een jaartje ouder – hebben al eerder aan het echte werk mogen ruiken, maar vlak voor het einde van het seizoen mag ook Kevin eindelijk zijn opwachting maken. Hij is 18 jaar en heeft zijn debuut gemaakt voor het grote Ajax, dat 4 jaar eerder nog de beste van de wereld was. Niets kan hem nu nog tegenhouden op weg naar de top. Dat is een misvatting, zo blijkt al snel. Na zijn debuut wordt het angstvallig stil rond de Amsterdammer.

In de 2 jaar die volgen speelt Kevin maar 7 wedstrijden voor Ajax 1. Zelf kan hij daar weinig aan doen: hij is simpelweg de verkeerde man op het verkeerde moment. Waar Ajax midden jaren ’90 nog zwaar leunt op de eigen jeugd, zoekt de club rond de eeuwwisseling haar heil in een heel leger van dure middelmatige buitenlanders. De hoofdstedelingen verloochenen zichzelf en de gevolgen zijn desastreus. De ruim 40 contractspelers kunnen niet voorkomen dat de club achtereenvolgens zesde, vierde en derde wordt, maar veel erger is dat een hele lichting toptalenten door de plee wordt gespoeld. De Gouden Generatie komt er niet aan te pas. Alleen Van der Meijde zou uiteindelijk een basisplaats veroveren.

Gefrustreerd over zijn gebrek aan kansen weigert Kevin aan HFC Haarlem verhuurd te worden. Co Adriaanse is onverbiddelijk en zet de groeibriljant uit de selectie. Anderhalf jaar na zijn debuut zijn de kansen op een topcarrière alweer verkeken voor Golden Boy Bobson. In de kiem gesmoord door wanbeleid van een stel kortzichtige bestuurders. Het pijnlijke is dat Kevin in retrospect het gelijk aan zijn zijde heeft: geen Ajacied brak ooit door na een verhuurbeurt aan de Haarlemse satellietclub.

Een illusie armer verlaat Kevin Marlon Bobson Amsterdam en stelt hij zijn ambities bij. Toch lijkt drie jaar later een terugkeer aan de top zowaar weer even aanstaande. Na een paar goede wedstrijden bij middenmoter Willem II mag de linksbuiten zich tot zijn eigen verbazing melden in Zeist. Wie het rijtje debutanten onder Marco van Basten bekijkt – ja, ook Andwele Slory, Dave van den Bergh en Romano Denneboom zijn van de partij – weet dat dit eigenlijk niet heel veel zegt. Maar toch: heel even krijgt Kevin weer hoop. Kan het dan toch nog?

Het antwoord is helder: nee. Tot een debuut komt het niet en er lijkt definitief iets te knappen bij de vleugelspeler. Hij geeft het op en nog voor zijn dertigste hangt hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Inmiddels – bijna 10 jaar verder – rest Kevin niets anders dan samen met zijn Gouden Generatiegenoten te dromen van de Gouden Bal, die zij ooit hoopten te winnen.

Daarom, namens het team van Epische Voetballers: deze is voor jou, Kevin.

Regelmatig de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s