Marcel Seip – Dubbelleven

Marcel Seip
‘Overdag is het een sobere voetballer van de plaatselijke voetbalvereniging in Heerenveen. Maar eenmaal van het voetbalveld verdwenen, verandert deze man in een nietsontziend drankorgel.’ Het had de aankondiging van Jambers kunnen zijn, maar het was toch echt Johan Derksen die – in iets andere bewoordingen – Marcel Seip omschreef.

Ik weet nog dat ik schrok. ‘Huh, Marcel Seip?’ Op basis van zijn naam en voorkomen schaarde ik hem tussen de kleurloze Eredivisiespelers. Voetballers met weinig jeu, zoals zo veel spelers die aan het begin van de eeuw bij SC Heerenveen in de verdediging speelden. Tieme Klompe. Ronny Venema. Johan Hansma. Maar ik had het mis. Marcel Seip leidde een dubbelleven.

Zo kleurloos als Marcel op het Friese veld overkwam, zo wild leefde hij buiten de lijnen. Wonend in studentenstad Groningen hield hij wel van een biertje en stappen. ‘Eigenlijk zat ik elke dag in de kroeg,’ liet hij in een episch interview met VI weten. De verdediger krijgt weinig nachtrust, komt te laat op trainingen liegt de boel aaneen. Tegen trainer Gertjan Verbeek, maar ook tegen z’n omgeving. Want hij krijgt er ook nog een gokprobleem bij.

‘Ik moest soms geld lenen om bijvoorbeeld mijn eten te betalen. Dan leende ik bij wijze van spreken 20.000 euro, en ging ik met de helft daarvan weer naar het casino.’ Dat Marcel niet leeft als een topsporter, is een understatement. Des te opmerkelijker is het feit hij wel gewoon zijn niveau haalt in Friesland, én geen blessures oploopt.

Seip had een verandering van omgeving nodig en pakt zijn biezen. En wonderwerl krijgt hij zijn leven en voetbalcarrière in Engeland op de rit. Hij vond liefde, werd vader en kickte af. Na enkele jaren bij Plymouth in het Championship gevoetbald te hebben, zwierf de verdediger nog wat rond door Engeland, deed een seizoen leuk mee bij VVV Venlo en maakte minuten in Australië. Om op zijn 34’ste afscheid van het betaalde voetbal te nemen.

Alcohol maakt meer kapot dan je lief is. Maar het heeft voor Marcel Seip wel mooie verhalen opgeleverd: ‘Ik was gewoon halfdronken, maar scoorde waardoor we met 2-1 wonnen van Ajax.’

Proost, Marcel. Ik drink er eentje op je.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s