Angelo Cijntje – Veenkoloniaal

Het profvoetbal is niet voor elke broodvoetballer even glamoureus. De media smullen van de eclatante hoeden van Memphis Depay en gouden Porsche Panamera’s van Jürgen Locadia, terwijl in de kelder van de Keuken Kampioen divisie het voor menig speler toch vooral niet lullen maar pellen is. Angelo Cijntje, ook wel de Roberto Carlos van de Lage Landen genoemd, vervult begin jaren nul een bijrol op de Nederlandse voetbalvelden. Dankzij zijn frivole spel en epische rushes langs de lijn groeit Cijntje echter uit tot de absolute cultheld van Veendam en omstreken.

De geboren Antilliaan maakt furore in de jeugdopleiding van SC Heerenveen dat destijds in de Champions League acteert, maar een debuut in de hoofdmacht zit er voor Angelo niet in. Gelukkig is Eerste Divisionist Veendam er als de spreekwoordelijke kippen bij om de talentvolle back naar De Langeleegte te lokken.

De ijzervreters uit de veenkolonie smeden de pezige jongeling uit Willemstad tot een veelzijdige back. Cijntje gooit hoge ogen met zijn snelheid, wendbaarheid en ongenaakbare fysiek, maar tovert ook dikwijls Zuid-Amerikaanse panna uit de eveneens hoge hoed. De veenboeren op de ijskoude tribunes warmen zich bij de gedachte dat de Cijntje met zijn tropische capriolen voor altijd bij hun blijft. De verdediger speelt liefst 309 duels voor de club uit het hoge noorden. Tel daar nog 7 interlands voor het Curaçaos voetbalelftal bij op en Cijntje kan terugkijken op een respectabele erelijst.

In de herfst van Angelo’s carrière slaat het noodlot toe. Na tien jaar trouwe dienst valt per abuis het doek voor de betaaldvoetbalclub uit Veendam. Cijntje onttrekt zich nochtans aan de malaise, want de pijlsnelle rechtsback wordt stante pede opgepikt door het grote FC Groningen. Hiermee gaat ongetwijfeld een lang gekoesterde droom van Angelo in vervulling. De back uit Willemstad maakt ten lange leste zijn debuut in de hoogste afdeling van het vaderlandse profvoetbal: zes minuten eredivisievoetbal, schoon aan de haak. Dat pakt niemand meer van Cijntje af.

Angelo heeft inmiddels de meeste aardappelen al gegeten en zegt na zijn debuut in de Eredivisie het profvoetbal vaarwel. De potige rechtsback keert terug naar zijn geliefde veenkolonie en laat nog één keer zijn spierballen rollen. In de veenkolonie opent de pensionado sportschool Cijntje Personal Fit. Alhier bouwt de gewezen profvoetballer gestaag aan zijn clientèle. De personal fitnessinstructeur specialiseert zich in het verplaatsen van autobanden tijdens de ‘Cijntje bootcamp’, massages met magnesiumolie en het Caveman voedingsplan. De voormalig Veendam-supporters zijn maar al te blij dat hun gewaarde kracht wederom in de Parkstad is te bewonderen, ook al ligt de Langeleegte er tegenwoordig verlaten bij. Mr. Veendam is thuis. En nu voorgoed.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s