Csaba Fehér – Bevrijder van Breda

Het beruchte ‘Avondje NAC’ gaat tegenwoordig steevast gepaard met een flinke dosis weemoed. Gezellig is het vast nog wel in het Rat Verlegh Stadion, maar zo’n biertje smaakt toch net een tikkie bitterder als je in de Eerste Divisie speelt of onderaan de Eredivisie bungelt. Hoewel nog maar relatief kort geleden, lijken de gloriejaren van het vorige decennium verder weg dan ooit. Een goede reden om nog eens terug te keren naar de zomer van 2000.

Het is in deze eerste zomer van het nieuwe millennium dat de laatste succesvolle periode van NAC zijn oorsprong vindt. Henk ten Cate doet zijn intrede in Breda, met in zijn kielzog twee gretige Hongaren: Gábor Babos en Csaba Fehér. Een jaar later voegt landgenoot Tamás Pető zich bij het dan al illustere duo. Het goedlachse drietal wordt in West-Brabant bejubeld als waren zij Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard eind jaren ’80 in Milaan. En terecht. De Hongaarse inbreng blijkt van meet af aan een unaniem succesverhaal. Een gouden greep die de vers gepromoveerde ploeg naar grote hoogten stuwt.

Csaba Fehér groeit uit tot de grootste publiekslieveling van de drie. Spelplezier, werklust, inzicht – de verdediger annex middenvelder heeft het allemaal. Voeg daarbij een flinke dosis sympathie en Csaba kan bij de supporters niet meer stuk. Het helpt daarbij dat de prestaties van de Bredase club boven verwachting zijn. Onder aanvoering van Fehér eindigt NAC vier jaar lang in het linkerrijtje, met de weergaloze vierde plek in 2003 als hoogtepunt. Een geweldige eindspurt bezorgt de Bredanaren het eerste Europese voetbal in dertig jaar.

Na vier gouden jaren wil Csaba het weleens een stapje hogerop proberen. PSV haalt de Hongaars international binnen als opvolger van Mark van Bommel. Er is echter één probleem: Van Bommel is er gewoon nog. Fehér kiest eieren voor zijn geld en gaat een half jaartje ballen in Boedapest bij zijn oude liefde Ujpest FC. Na een logischerwijs weinig succesvolle huurperiode bij NAC-rivaal Willem II en nog een jaartje bankzitten in Eindhoven, keert de Hongaar in 2007 terug op de plek waar hij thuishoort: Breda.

De NAC-aanhang viert de terugkeer van de Hongaar als een kampioenschap. Csaba is namelijk niet de enige die er drie magere jaren op heeft zitten, de NAC-fans hebben het zo mogelijk nog zwaarder gehad. Met Csaba terug in het geelzwarte tricot gaat alles weer goed komen, weet elke NAC-fan zeker. En goed komt het. Na een nog wat onwennige eerste seizoenshelft komt NAC na de winterstop pas echt op stoom. NAC behaalt in de tweede helft van het seizoen de meeste punten van iedereen en eindigt uiteindelijk als derde – de beste klassering van de club sinds de start van de Eredivisie. Csaba Fehér gaat in 2008 definitief de boeken in als de Bevrijder van Breda.

Tien jaar later probeert NAC naarstig oude tijden te doen herleven. Terwijl op het veld een huurlingenlegioen strijdt om degradatie, moet een heus technisch hart bestaande uit oud-profs Pierre van Hooijdonk, Tim Gilissen en Sepp de Roover de club uit het slop trekken. Andere voormalig sterkhouders als Rob Penders en Jelle ten Rouwelaar zetten de lijnen op het trainingsveld uit. Zelfs Tamas Pető schijnt de afgelopen jaren nog als scout voor de Bredanaren actief te zijn geweest. Hoopgevende ontwikkelingen, maar eigenlijk dromen NAC-fans al jaren maar van één ding: de tweede terugkeer van Csaba. De enige man die het tij echt kan doen keren.

De Bredase Fehér-lobby stuit echter al jaren op één groot probleem: waar is Csaba? Sinds hij de deur van het Rat Verlegh Stadion in 2011 na meer dan 250 wedstrijden achter zich dichttrok, is er nog maar weinig van hem vernomen. Ondergetekende toog in 2013 en 2017 nog naar Hongarije om hem te zoeken, maar het bleek een vruchteloze queeste. Zie dé Csaba Fehér maar eens te vinden in een land waar 1 op de 3 mannen Csaba Fehér heet.

Daarom rest ons nog slechts deze oproep. Aan iedereen die NAC een warm hart toedraagt: wie weet waar de Bevrijder van Breda zich bevindt?

Regelmatig de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

2 Comments

 1. beste Erik Molkenboer,
  ik las je verhaal over Csaba Fehér, in “epische voetballers”, van NAC Breda. Hij komt uit Szekszárd Hongarije.
  het is toch mogelijk om, misschien via het gemeentehuis van die plaats, familie of bekenden van hem te vinden die weten waar hij op dit moment woont en waar je hem kunt vinden, want in die plaats zijn ze erg trots op hem want hij behoort tot de drie beroemdste mensen die er geboren zijn. Op you tube staat een portret van hem uit 2015, maar dat weet je waarschijnlijk al.
  veel succes met je zoekactie

  wim looijen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s