Brett Holman – Teamspeler pur sang

canva-photo-editor (8)Tien jaar geleden speelde ik bijna elke dag Pro Evolution Soccer op de Playstation. Een vriend en ik hadden allebei een eigen team gemaakt en voetbalden hele competities tegen elkaar. Kozen we de beste spelers? Nee joh. Christian Abbiati was mijn keeper, Massimo Oddo de penaltyspecialist en Ivan de la Peña de stofzuiger op het middenveld. En mijn linksvoor was steevast Brett Holman.

Feyenoord lijft Brett in 2002 in, maar de aanvaller zal nooit een thuiswedstrijd in de Kuip spelen. Hij wordt te licht bevonden, wat resulteert in 4 seizoenen op huurbasis  voor Excelsior uitkomen. Hier tekent hij bijna voor het snelste doelpunt ooit in de Eredivisie – met 11 seconden is hij 3 tellen te langzaam. Na een tussenstap van twee seizoenen en dertien goals bij NEC zijn Louis van Gaal en Dirk Scheringa overtuigd: voor 3 miljoen stapt de Australiër over naar Alkmaar.

De glorietijd slaat toe. Bij AZ wordt Brett kampioen en pakt hij de Johan Cruijffschaal. In de Champions League houdt hij met de Alkmaarders Arsenal thuis op 1-1. Met de Socceroos scoort hij twee keer op het WK in Zuid-Afrika. En als klap op de vuurpijl wordt Holman Australisch voetballer van het jaar in 2011.

Het is geen slecht palmares voor een voetballer die tekort kwam voor Feyenoord. Maar waar was hij dan zo goed in? Brett gaat vooral op in het collectief – hij is een teamspeler pur sang. Tel daarbij op dat hij nooit verzaakt, nooit zeikt en nagenoeg accentloos Nederlands praat. Je kunt niet anders dan sympathie voor de goedlachse Holman hebben.

Van Brett heb ik al jaren niks meer vernomen. Wikipedia vertelt mij dat hij een van de vele AZ Sterkhouders is die faalt in Engeland, waarna hij liefst 3 seizoenen zijn zakken vult in de Verenigde Arabische Emiraten. Ondertussen is Bretts carrière bijna afgelopen – en mijn uren als PES-speler zijn al lang verleden tijd. Aan alle goeie dingen komt een eind.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s