Marc van Hintum – Nooit uit beeld

In de week waarin Arnaut ‘Danjuma’ Groeneveld zijn stormachtige opkomst via NEC Nijmegen en Club Brugge bekroond ziet met een plek in Oranje, dwalen mijn gedachten af naar een andere Brabander die vroeger furore maakte op de vaderlandse velden. Dan bedoel ik niet mede-RKSV Margriet-alumnus Ruud van Nistelrooy. Het is de linksback van dienst die op zijn 31e  het oranje tricot voor het eerst droeg, in dezelfde wedstrijd dat ook ‘Van the Man’ zijn debuut maakte: Marc van Hintum. Twee spelers met een verleden bij dezelfde Osse amateurclub debuteerden dus op hetzelfde moment in Oranje. Dat deden ze ook nog eens tegen Die Mannschaft, dezelfde tegenstander als waartegen Groeneveld zijn grote interland-ontmaagding had.

Dat de cirkel nog ronder kan, bedacht ik toen ik ontdekte waarom de naam Marc van Hintum bleef rondspoken in mijn hoofd. Dat was namelijk ook door het bijwonen van de opnames van het AVRO TROS-programma Dit was het nieuws afgelopen weekend. Te gast in het seizoen 2000 (!) naast of teamcaptain Raoul Heertje of Thomas Acda? Marc van Hintum. Zijn tegenspeler die aflevering was voormalig doelverdediger en Oranje-international Piet Schrijvers.

Als ik dieper graaf in mijn geheugen kom ik nog meer televisieprogrammaoptredens tegen van Marc van Hintum. In de tijd dat Gijs Staverman naast dat hij radiostem was ook nog gold als een behaaglijke tv-ster presenteerde hij het programma Boobytrap. Daarin werden notoire grapjassen en pestkoppen zelf eens genadeloos te kakken gezet in een vooropgezette hachelijke situatie met draaiende (verborgen) camera’s. Als liefhebber van onvervalste kleedkamerhumor moest Marc van Hintum er zelf ook eens aan geloven. Hij was nu genadeloos het haasje. Het Veronica-publiek smulde ervan. Marc van Hintum kreeg zijn verdiende loon. Mocht ik ooit, zoals ik me vaak voorneem, de televisie-archieven induiken om alle afleveringen van Veronica’s Voetvolley boven water te toveren, beloof ik plechtig om ook dit televisiepareltje met Marc van Hintum te vinden, af te stoffen en mee te nemen.

Zijn salaris ontvangt Marc van Hintum tegenwoordig van Vitesse, waar hij (toch nog/toch nog een keer) de functie van technisch directeur bekleedt. Tot zijn broodheren kon Marc tijdens zijn actieve profcarrière, die hij al in 1987 aftrapte, TOP Oss, Helmond Sport, Willem II, Vitesse, RKC Waalwijk en het Duitse Hannover ’96 rekenen.  Dat de linksback het met dat palmares tot het Nederlands Elftal schopte, mag met recht een prestatie genoemd worden. Met acht interlands laat hij bijvoorbeeld Regi Blinker (3 caps) en John van den Brom (2 caps) achter zich. Marc van Hintum wist zich in de kijker te spelen.

Marc van Hintum is sindsdien ook nog amper uit beeld geraakt, zo blijkt uit een rondje langs de velden. De oud-voetballer duikt op in bokswedstrijden, in bijzondere romances zoals die van Cynthia en Marco, op rodeloperfoto’s van glamoureuze gala’s, als naamgever van een voetbaltoernooi of ‘gewoon’ aan tafel bij de NOS voor Studio Voetbal.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Sebastiaan de Kroon

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s