Pius Ikedia – Loopwonder uit Lagos

Zoals zoveel Nigeriaanse leeftijdgenoten heeft de jonge Pius Ikedia een droom: doorbreken als profvoetballer in Europa. De pas 19-jarige Ikedia is dan ook door het dolle heen als Ajax hem in de zomer van 1999 die kans biedt. Uitgerekend de club waar zijn helden Finidi George en Nwankwo Kanu furore hebben gemaakt. Dat kan niet misgaan.

Pius heeft het idee dat hij de overstap maakt naar een Europese topclub. Niets is minder waar. Onder de besluiteloze Jan Wouters is Ajax zojuist als 6e geëindigd in de Eredivisie, de slechtste klassering in meer dan 40 jaar. Er is weinig meer over van het ensemble dat zich een paar jaar eerder nog de beste van de wereld mocht noemen. De enige speler van de succesploeg van Van Gaal die nog in Amsterdam rondloopt is Danny Blind, maar helaas wel in een rol die hem absoluut niet past: die van technische directeur. Onder Blinds verantwoordelijkheid is de selectie een vreemde mix van Nederlandse routiniers zonder meerwaarde – Frank Verlaat, Jan van Halst, Aron Winter – en exoten van over de hele wereld. Ieder continent is vertegenwoordigd.

Onder deze weinig ideale omstandigheden doet Pius zijn intrede in Amsterdam. Hoewel de gedrongen Nigeriaan direct opvalt met zijn pijlsnelle dribbels aan de zijlijn, weet hij zich in de hoofdstad nooit echt onmisbaar te maken. Wennen aan een vreemd land, 4 trainers in 3 jaar tijd, teveel concurrentie en terugkerend blessureleed – het is een combinatie van factoren die ervoor zorgt dat een doorbraak voor Pius uitblijft. Een tijdelijke periode op huurbasis bij FC Groningen moet uitkomst bieden.

Na een prima seizoen in Groningen krijgt Ikedia het in het zuiden van Nederland pas echt op de heupen. Onder aanvoering van de kleine vleugelflitser eindigt RBC Roosendaal op de twaalfde plek in de Eredivisie, de hoogste eindklassering voor de club ooit. Pius groeit uit tot publiekslieveling en lijkt nu wél klaar om zich op een hoger niveau te bewijzen. Hij krijgt die kans van het AZ van Co Adriaanse, met wie hij eerder kortstondig bij Ajax samenwerkte.

Het lukt Pius echter niet de concurrentiestrijd te winnen van Martijn Meerdink, Tarik Sektioui en zijn eigen hamstrings. Na één seizoen verruilt het loopwonder uit Lagos Noord Holland alweer gedesillusioneerd voor het gemoedelijke Brabant, waar RKC Waalwijk hem met open armen ontvangt. Maar hoe gezellig het in zuiden ook is, voetballen in het Mandemakers Stadion is niet perse waar de jonge Pius ooit van droomde. Er lijkt iets te knappen bij de ooit zo veelbelovende rechtsbuiten. Ikedia begint aan een zwerftocht door Oekraïne, Azerbeidzjan en Cyprus en maakt tussendoor nog een jaartje ruzie bij zijn oude club in Roosendaal. Zijn carrière gaat als een nachtkaars uit.

Terug in Nederland merkt de Nigeriaan tot zijn vreugde dat ze hem in Amsterdam nog niet zijn vergeten. In het Lucky Ajax van Sjaak Swart krijgt Pius alsnog de kans te schitteren in het rood-witte tricot waar hij ooit van droomde. Dat doet hij vol overgave, tot het noodlot in 2016 toeslaat: hij zakt tijdens een wedstrijd met de oud-Ajacieden in elkaar. Dankzij een heldendaad van de keeper van tegenstander SC Haarlo kan de kleine aanvaller het incident gelukkig nog na vertellen.

Nu, twee jaar later, lacht het leven Pius Ikedia nog steeds toe. Hoewel die doorbraak als profvoetballer nooit écht heeft plaatsgevonden, gaat Pius als een tevreden man door het leven. Het bewijs daarvoor is op 28 augustus van dit jaar nog geleverd.

Regelmatig de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s