Fred Benson – Tweede viool

Benson cover

Als voetballer streef je naar het allerhoogste. Je wilt medailles pakken en trofeeën de lucht in tillen. In de prijzenkast van Fred Benson staan een kampioenschap, een beker, én een unieke prestatie. Lang niet slecht – stukken beter dan menig andere voetballer. Maar op papier klinkt dit beter dan hoe het in werkelijkheid allemaal is gegaan.

De Ghanese Nederlander debuteert in 2004 bij Vitesse, waar hij in drie seizoenen 52 competitiewedstrijden speelt en 14 goals maakt. Geen slechte cijfers op het eerste gezicht. Tot je beseft dat Fred vooral minuten maakte als wisselspeler: hij wordt twee seizoenen op rij de ‘meest scorende invaller’ van de Eredivisie.

De aanvaller beproeft zijn geluk een niveau lager bij RKC Waalwijk en begint sterk. Hij wordt clubtopscorer met 13 goals en de Geelblauwen promoveren naar de Eredivisie. Tijd om wat zaken recht te zetten voor Fred. Tevergeefs. Opnieuw wil het niet vlotten. Slechts 4 doelpunten later pakt hij zijn biezen en vertrekt een half seizoen op huurbasis naar China.

In dat halve seizoen bij Shandong Luneng Taishan is Benson een van de vier buitenlandse spelers in de selectie die het kampioenschap pakt. En wat is Freds bijdrage? Minimaal. Hij doet 7 keer mee, maakt slechts eenmaal de 90 minuten vol en maakt 2 treffers.

Het Europees Kampioenschap van Oranje onder 21 in 2006 is het toernooi van Klaas-Jan Huntelaar, Nicky Hofs en Gijs Luirink, maar niet dat van Fred: hij speelt geen minuut. Ook is hij figurant tijdens de heroïsche bekertocht van FC Zwolle in 2014. In de derde ronde en achtste finale scoort hij nog, maar daarna houdt het op. Bij de 5-1 tegen Ajax maakt hij de 90 minuten op de bank vol. Wederom eremetaal, wederom een bijrol.

Als het om de knikkers gaat, dan speelt de spits niet. Desondanks prijken op Freds palmares mooie prijzen. Op het juiste moment bij het juiste team wisselspeler zijn is ook een kwaliteit – vraag dat maar aan Eric Addo. En, eerlijk gezegd: ik zou liever dit meemaken dan een prijsloze carrière hebben. Fred Benson, de ultieme tweede viool.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s