Martijn Meerdink – Winnaar uit Winterswijk

Meerdink
Het weer wordt grijzer, de dagen korter. Witbiertjes op het terras maken plaats voor herfstbok bij de kachel. Boerenkool vervangt de zomerse salades en het gemoed wordt her en der wat somber. Er is geen ontkomen aan: de herfst van 2018 staat voor de deur en duwt zijn gure wind door de klepperende brievenbus. Het maakt me (nog) melancholischer dan gebruikelijk. De ode van deze week. Ik zet mij ertoe. Via de eindeloze hoeveelheid epische voetballers zoek ik naar iemand wiens naam een glimlach op mijn gezicht tovert. Al bij de A slaat de positiviteit toe. De goedlachse Martijn Meerdink is de epische voetballer van dienst.

Hoewel Martijn Meerdink pas als AZ-speler echt doorbrak bij het grote publiek, sprak hij voor mij al bij De Graafschap tot de verbeelding. Met die club voel ik een warme band. Nooit werd ik echt supporter van de club uit Doetinchem, nooit bezocht ik echt meer dan vijf wedstrijden in een seizoen en nooit droeg ik de sierlijke wit-blauwe G van de superboeren trots op mijn borst. Toch kan ik me door het noemen van illustere namen als Olaf Lindenbergh, Eric Viscaal en Ron Olyslager – en hun daden in De Vijverberg – gerust in Doetinchem vertonen.

Het was De Graafschap dat Martijn Meerdink als jonge blonde knul van 13 jaar uit Winterswijk opviste bij de lokale vereniging en voorbereidde op een bestaan als profvoetballer. Wat volgde is een verdienstelijke carrière. Martijn Meerdink debuteerde op de valreep van het vorige millennium in de hoofdmacht van de Achterhoekers en verdiende uiteindelijk een mooie transfer naar AZ. Bij de Alkmaarders ging hij voorop in de strijd en stal hij de harten van supporters. Met Co Adriaanse aan het roer droomden de Noord-Hollanders zelfs van een Europacup-finale. Pas in de dying seconds van de halve finale (5-5-2005) wist Sporting Lissabon die droom aan diggelen te schieten.

Via de afscheidswedstrijd van Oranje-grootheid Wesley Sneijder probeer ik mij de invalbeurt van eendagsvlieg en mono-Oranjeklant Martijn Meerdink te herinneren. Heus doe ik mijn best. Tot mijn schrik ontdek ik dat het 15 jaar geleden is dat bondscoach Marco van Basten de man uit Winterswijk bij de selectie haalde. Schrik slaat om in verbazing als ik lees dat hij tekende voor de assist op Dirk Kuyt, die de oefenwedstrijd in het voordeel van Nederland besliste. Martijn Meerdink, wat een winnaar. Sinds vandaag leidt hij mijn klassement van eenmalig-geselecteerden, net boven Romano Denneboom en Uğur Yıldırım.

Tegenwoordig heeft Martijn Meerdink een voetbalschool. ‘Voor wie ervan droomt om profvoetballer te worden,’ lees ik op zijn website. Even pak ik de telefoon. Zal ik hem bellen om te vertellen dat hij een epische voetballer is? Hem aanbieden zo’n kek shirtje op te sturen? Besluiteloos bel ik Martijn Meerdink uiteindelijk niet.

Was het echt bovenstaande route die mij bij Martijn Meerdink bracht? Heel eerlijk? Nee, het ging anders. Zijn naam werd mij ingefluisterd deze week. Hij werd genoemd. Het was een collega. Liefhebber van het genre. The public gets what the public wants.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Sebastiaan de Kroon

1 Comment

  1. pracht stukje.!
    heel mooi verwoord en de juiste snaar geraakt bij allerlei mensen en fans van martijn meerdink
    ik zou zeggen bel hem gerust op , zijn fanatisme en interesse voor voetbal en al z,n clubs waar hij gespeeld heeft is nog steeds groot

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s