Sandro Calabro – Jojo-effect

We tekenen een willekeurige zondagavond, rond het begin van dit millennium: nieuw talent etaleert zich in de samenvatting van de toenmalige Holland Casino Eredivisie. Mijn oog valt op een lange verschijning, met buitendien lange manen die vakkundig bijeengehouden worden door een touwtje om het voorhoofd. Met Zuid-Europese flair positioneert de jonge spits zich in het vijandelijke strafschopgebied. Deze jongeling is vast en zeker weggeplukt bij een laagvlieger in de Italiaanse Serie B, hoor ik mezelf denken. Totdat het talent na de wedstrijd voor de camera verschijnt en het duel analyseert met een prodigieus oer-Haags accent. Calabro is de naam. Sandro Calabro.

Sandro valt op met zijn flamboyante verschijning en aalgladde kapsel: de vergelijking met oud-Ajacied Dani en Madrid-kapitein Sergio Ramos wordt al snel gemaakt. We spreken hier op Epische Voetballers met enige regelmaat over matjes. De bos nekhaar van Trifon Ivanov, het corpsmatje van Milan Berck Belenkamp of wat te denken van publiekslieveling Warry van Wattum? Tegenwoordig zien we de karakteristieke haardracht steeds minder op de Nederlandse velden. Toch verschijnt cultspits Sandro Calabro bij zijn debuut in het Zuiderparkstadion met een echte Haagse gelmat op het veld. Calabro is dan ook een geboren Hagenees, hetzij met Siciliaanse roots. In Den Haag is de mat nog steeds schering en inslag.

De Hagenaar dwingt tijdens zijn eerste jaren in Den Haag promotie af naar het hoogste niveau van het vaderlandse profvoetbal. Met acht doelpunten uit zeventien wedstrijden verdient de aanvalsleider stante pede een transfer naar subtopper FC Utrecht. Alhier wordt Sandro vaak binnen de lijnen gebracht als pinchhitter, wat vanwege zijn lengte, voortreffelijke gevoel voor positionering en nette afwerking natuurlijk geen slecht idee is. Desondanks verhuist Sandro twee seizoenen later andermaal naar het tweede niveau. De toon is gezet. De voorhoedespeler wiebelt stelselmatig tussen Eredivisie en Eerste Divisie gedurende zijn ganse loopbaan.

Inmiddels spelend bij VVV-Venlo, jojoot Sandro wederom terug naar het hoogste niveau en neemt de topscorerstitel mee. In Venlo gedraagt Sandro zich als een voorbeeldprof. Van een Zuid-Europees temperament moet Calabro niets weten. Zelfs nadat Het Scheermes van Lagos een elleboog in het gezicht van de spits deponeert en zijn neus breekt, blijft Sandro schrikbarend kalm.

De gemanierde goaltjesdief blijkt echter in de Eredivisie niet met scherp te schieten: een terugkerend patroon in Calabro’s loopbaan. Waar Sandro in de Eerste Divisie steevast dubbele cijfers haalt, blijven de doelpunten een niveau hoger steevast achterwege. De spits uit de Hofstad probeert zijn doelpuntenmoyenne op te krikken in Zwitserland en België, maar ook daar wil het niet vlotten.

Uiteindelijk keert Sandro in de herfst van zijn loopbaan terug naar zijn geliefde Den Haag en werkt zijn wedstrijden af bij de amateurs van Scheveningen. De voormalig Jupiler league-topscorer ruilt de gelmat en het voetbaltenue in voor een keurig kortgeknipt kapsel en driedelig pak. Sandro runt tegenwoordig het succesvolle voetbalmakelaarskantoor ‘Agency Nr1’. Zijn clientèle? Voetballers uit de Jupiler League. Dat kan geen toeval heten.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s