Jordi Hoogstrate – Faalangst

De kleedkamer is een ecosysteem op zich: de jonkies poetsen de schoenen van de vedettes, de aanvoerder heeft altijd het laatste woord en schuine voetbalgrappen zijn schering en inslag. Als je niet aan alle voorwaarden van een prototype voetballer voldoet, ben je al snel de pineut. De bikkelharde kleedkamer in combinatie met de ongekende prestatiedruk van buitenaf wordt sommige broodvoetballers te veel. Zo ook voor gewezen toptalent Jordi Hoogstrate, die zijn immense belofte nooit volledig inlost.

Rond het begin van het nieuwe millennium bloeit er iets moois in de jeugdopleiding van de Trots van het Noorden. Talentjes Jordi Hoogstrate en ene Arjen Robben kloppen aan de deur. Op zeventienjarige leeftijd debuteert Jordi in het eerste van FC Groningen. De fans en het sportjournaille zijn lyrisch over de jongeling. Niet veel later kroont Mark Wotte de middenvelder tot aanvoerder van Oranje onder 19. Als kers op de taart wordt de technisch begaafde spelverdeler zelfs uitgeroepen als speler van het jaar in het Oosterparkstadion. Het leven lacht Jordi toe en een mooie transfer naar landskampioen PSV ligt in het verschiet.

Jordi vertrekt in het kielzog van vleugelflitser Robben naar Eindhoven. Aldaar krijgt Hoogstrate het stempel supertalent opgeplakt. De middenvelder krijgt de welbekende druk van de buitenwacht en de torenhoge verwachtingen die het spelen bij een topclub met zich meebrengt er gratis bij. In het Philips Stadion kampt Jordi al snel met ernstige blessures en ook zijn mentale gesteldheid holt achteruit. Het talent had al eerder te maken met psychische problemen, maar pas bij de topclub uit Brabant barst de bom: Jordi kan het profvoetballersbestaan niet aan.

Het voormalig wonderkind krijgt zelfs te maken met een psychose en andere mentale problemen. Rust is het devies: Jordi staat het gehele seizoen langs de kant. De zware knieblessure die Jordi oploopt, helpt natuurlijk ook niet mee. Jordi komt te paard, maar gaat te voet. De middenvelder slikt angstremmers om de stress te verminderen, maar de volgende seizoenen krijgt Hoogstrate na zijn revalidatie steeds een terugslag.

Klaarblijkelijk kijkt Jordi met argusogen naar generatiegenoten Arjen Robben en Robin van Persie. Hoogstrate wordt immers in het begin van zijn carrière zeker als vergelijkbaar talent gezien, maar zijn loopbaan loopt net even anders. Na wat onsuccesvolle verhuurperiodes bij FC Emmen, hangt Jordi op 25-jarige leeftijd zijn voetbalschoenen aan de welbekende wilgen.

Jordi lost de verwachtingen door een combinatie van ongekende pech, een zwakke knie, faalangst en terugkerende psychische problemen nooit in. De spelmaker in ruste kan zich nu volledig storten op een nieuwe stap in zijn carrière: het trainerschap. Werken met de jeugd is waar de Groninger met plezier zijn voor bed uitkomt. Ook al is er maar één echte kroonprins van het trainersgilde, Hoogstrate staat te springen om die titel van Robert Maaskant over te nemen. Op relatief jonge leeftijd maakt hij al flinke stappen als oefenmeester. Jordi doet ‘t nu op zijn eigen tempo en schudt alle schroom van zich af. Wellicht zien we Jordi binnenkort als hoofdtrainer van een BVO. En dat is ‘m van harte gegund.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s