Jack de Gier – Vele gezichten

Als ik in De Gelderlander lees dat Jack de Gier is aangesteld als nieuwe trainer van NEC, kan ik een glimlach niet onderdrukken. Altijd mooi als een publiekslieveling als hoofdcoach terugkeert op het oude nest. Alleen, wie is toch die inwisselbare IT-consultant op de begeleidende foto?

Pas na twee keer knipperen zie ik het: het is Jack de Gier zelf. Onherkenbaar haast. Is deze neutrale man écht dezelfde persoon als Jackygoal, de onverzettelijke topschutter van weleer? Verwarring maakt zich van mij meester en ik besluit de archieven in te duiken. Dan blijkt dat Jack gedurende zijn carrière wel vaker een metamorfose heeft ondergaan.

Als De Gier in 1988 debuteert bij BVV Den Bosch, heeft hij nog een matje dat onmiskenbaar verbonden is met de regio waar hij vandaan komt. Ver voordat New Kids Maaskantje en Schijndel op de kaart zetten, fungeert de spits al als ambassadeur van zijn geboortestreek.

Drie jaar later verkast de Brabander naar het hoge noorden. In het rood-witte tricot (?) van Cambuur Leeuwarden lijkt Jack in niets meer op het verlegen semi-gabbertje uit De Vliert. Op het hoofd van de aanvaller prijkt inmiddels een indrukwekkende haardos – een overduidelijke opmaat naar zijn later zo kenmerkende krullenbos. Maar niet alleen het kapsel van Jack heeft in Friesland een upgrade gekregen: ook zijn oorbel is een stuk prominenter aanwezig.

In Deventer, waar hij na wederom drie jaren bij Cambuur neerstrijkt, is er iets geks aan de hand. Jack wordt ineens regelmatig aangezien voor Sinisa Mihajlovic. Voor wie de geslepen Serviër alleen maar kent van zijn tijd in de Serie A komt deze opmerking wellicht uit de lucht vallen, maar begin jaren ’90 was de gelijkenis griezelig echt.

Na één seizoen houdt El Butre het al voor gezien bij de Eagles, om bij Willem II pas echt tot volle wasdom te komen. In september 1995 prijkt De Gier in vol ornaat op de voorpagina van Voetbal International. De armen wijd, de ogen speurend naar de bal, met wapperende manen die de hopeloze Theo Bos het zicht totaal ontnemen. Hier staat een rockster. Het zal niemand verbazen dat de Schijndelnaar zich juist met deze imponerende krullen de geschiedenisboeken inschiet: hij maakte de allerlaatste treffer in het iconische Amsterdamse stadion De Meer.

De Gier eindigt zijn periode in Tilburg echter in mineur, als hij op de dag van de teamfoto duidelijk uitschiet met zijn nieuwe pot Kruidvat-gel. Jack zoekt zijn heil over de grens bij Lierse SK, waar een plaatselijke kapper hem een make-over geeft.

Terug in Nederland, waar NEC hem inlijft, blijkt dat Jackygoal zijn krullen én zijn oorring voorgoed vaarwel heeft gezegd en definitief is toegetreden tot de club van voetballers met natte haren. Zijn dagelijkse onderdompeling in de gel-pot legt hem echter geen windeieren: de aanvaller groeit uit tot publiekslieveling, legt aartsvijand Vitesse meermaals over de knie en wordt zelfs topscorer van het bekertoernooi. Jack presteert dus ook zonder krullen en dat valt ook in Schotland op.

Na een half jaar met een onveranderde coupe in dienst van Dunfermline Athletic, waagt De Gier zich in zijn nadagen bij FC Twente zelfs aan een voorzichtige scheiding. Een verbanning uit de selectie wegens disciplinaire redenen doet nog anders vermoeden, maar Jack is zijn wilde haren definitief kwijt.

Tijdens de eerste jaren van zijn trainersloopbaan lijkt Jack er wat zijn looks betreft helemaal met de pet naar te gooien. De oud-spits vergrijst in noodtempo en de kilo’s vliegen eraan. In dienst van Almere City lijkt De Gier in niets meer op de rebelse spits van de VI-cover.

Ik keer terug naar het heden en kijk nogmaals naar de foto in De Gelderlander. Met de beelden van een obese Jack nog vers in mijn achterhoofd ontdooit mijn scepsis als sneeuw voor de zon. Ineens zie ik een afgetrainde oud-prof die er helemaal klaar voor is om oude tijden te doen herleven in Nijmegen – met net zoveel P.I.T. als in zijn jonge jaren. Ik kan een glimlach niet onderdrukken.

Regelmatig de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s