Marilia – Gênant record

canva-photo-editor (4)

Het voetbalseizoen 2017/2018 is voltooid en de balans kan worden opgemaakt. Sparta is opnieuw gedegradeerd en Rotterdam-West huilt. Ik treur met ze mee, want ik heb een zwak voor de oudste club in het Nederlands betaalde voetbal. Vanwege de historie, vanwege het Kasteel, maar vooral door de Epische Voetballers die ze de Eredivisie hebben gebracht. Mijn favoriet? Marilia.

Reginaldo de Santana – voetbalnaam Marilia – strijkt midden jaren ’90 neer in de havenstad. Aan de verdediger is de taak opgelegd om John Veldman te doen vergeten, die in de zomer naar Ajax is vertrokken. Samen met Gérard de Nooijer zal Marilia het hart van de Rotterdamse verdediging vormen. Een kind van de club en een besnorde Braziliaan, dat klinkt veelbelovend. Het Kasteel moet weer een vesting worden waar tegenstanders bibberend naar toe gaan.

Helaas staan Brazilianen in de jaren ’90 niet bekend om hun defensieve kwaliteiten, en Marilia vormt daar geen uitzondering op. De weg naar beneden wordt ingezet en Marilia’s verblijf is exemplarisch voor het verval van de club. In 1996, het seizoen voordat hij arriveert, worden de Kasteelheren nog netjes 6e. Maar met de norse verdediger in de gelederen bungelt Sparta troosteloos in het rechterrijtje, tot het fatale seizoen 2001/2002. Onder leiding van Frank Rijkaard degradeert de club voor het eerst naar de Eerste Divisie.

Vier winstpartijen, 12 gelijke spelen, 18 verloren wedstrijden en een dramatisch doelsaldo (26-75): Het zijn de cijfers van een degradant. Gek genoeg heeft Marilia niet eens zo’n slecht team om zich heen. Clubtopscorers Nourdin Boukhari en Danny Koevermans worden ondersteund door David Mendes da Silva, Elbekay Bouchiba en Michel Langerak. Verder voetballen Regi Blinker en Aron Winter in de nadagen van hun carrière in Spangen. Waar lag het dan aan?

Het pijnpunt ligt achterin. Tussen maart en mei worden er liefst 8 wedstrijden op rij verloren. Er is een keeperscarrousel tussen Frank Kooiman, Brian Vandenbussche en Victor Kros. Laatstgenoemde promoveert een zekere misser van Garba Lawal tot een doelpunt. Ook de rest van de verdediging wisselt regelmatig van samenstelling, door blessures en schorsingen. En wat voegt Marilia toe? Hij maakt vooral eigen doelpunten.

In zijn 144 wedstrijden voor Sparta legt hij er 6 in het verkeerde netje: de Braziliaan maakt in de Eredivisie meer eigen goals dan reguliere doelpunten. Deze zes maken Marilia recordhouder van ‘De meeste eigen doelpunten in de Eredivisie’. Bijna 20 jaar later staat dit gênante record nog altijd op naam van de verdediger.

Na 5 wedstrijden in de Eerste Divisie komt aan Marilia’s tijd bij de Rood-Witte Gladiatoren een einde. De supporters zetten ‘Marilia, Marilia, Marilia’ – op het ritme van Rocco Granata – Marina nog 1 keer in. Dan vertrekt de lokale held door de achterdeur naar zijn geboorteland.

Was dat het dan? Neen. Na een paar seizoenen keert de verdediger vrolijk terug op de Nederlandse velden, bij VVV. En zo zal het bij Sparta ook gaan. Hoe dan ook, ze komen terug in de Eredivisie. Met nieuwe Epische Voetballers.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s