Ger Senden – Het mirakel van Alkmaar

De solo van Maradona. De pingel van Panenka. De omhaal van van Basten. Het zijn enkele mijlpalen uit de voetbalhistorie die iedereen feilloos voor de geest kan halen. Doelpunten waar de klasse vanaf druipt. Het overkwam meer recentelijk geweldenaar Cristiano Ronaldo. Een oogstrelende omhaal vormde het huzarenstukje tijdens het treffen met Juventus. Het lijkt enkel de groten der aarde gegund. Niets is gelukkig minder waar. Deze eer is – in zeer exclusieve gevallen – ook weggelegd voor de mindere voetbalgoden. De fortuinlijke goedzak in kwestie? Ger Senden.

Het affiche deed weinig voetbalharten sneller kloppen. Het was niet Madrid, Milaan, Barcelona of Manchester. Geen kampioenenbal. Geen UEFA Cup. Nog geen Intertoto. Het was enkel een doorsnee potje middenmotorvoetbal uit de Holland Casino Eredivise. AZ versus Roda. Met het troosteloze decor van de Alkmaarderhout.

Een handjevol supporters heeft de moeite genomen om af te reizen vanuit Kerkrade. Een hemeltergend drie uur durende busrit voor een – vermoedelijk – bloedeloos potje voetbal dat voor altijd in de vergetelheid zou raken. En niemand die deze avond ook maar in de verste verte zijn hoop had gevestigd op een voetbalwonder.

De spelers dachten daar niet anders over. Luijpers. Buskermolen. Vicelich. Fortes Rodriquez. Rudge. Ze hobbelen de eerste helft allemaal plichtmatig mee zonder aspiraties op grootse voetbaldaden. De brilstand prijkt op het scorebord en de missie lijkt voorlopig geslaagd.

Het is inmiddels minuut 44. Het publiek snakt naar het rustsignaal. De spelers hebben zin in thee. Maar dan gebeurt het. Ger Senden krijgt de bal op de vijandelijke helft aan de rechterflank. Een perfect moment om de bal opportunistisch voor de goal te slingeren. De voorzet zou er echter nooit komen. Het wordt een magnifieke mispeer blakend van onmetelijke schoonheid.

Senden lanceert de bal met een rotgang richting de goal. De bal zeilt met een verraderlijke diagonale boog over alles en iedereen heen. Buiten alle voetbalwetten om eindigt de bal na een korte vlucht in de linkerbovenhoek. Doelpunt. Timmer is ontgoocheld. Senden veronschuldigt zich. En Frank Snoeks voelt zich voor even de gelukkigste commentator op aarde.

Ook na het zien van de herhaling is er bij mij geen enkele twijfel. Dit is een wereldgoal. Een grandioos doelpunt waarmee de bescheiden verdediger voor één dag toetreedt tot de hemel der voetbalgiganten. En misschien nog wel belangrijker: een doelpunt dat zich tot in de eeuwigheid nestelt in mijn voetbalgeheugen.

En Ger? Die was vervuld van trots. Als grondlegger van het voetbalwonder wat niemand had verwacht.

Het mirakel van Alkmaar.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Maarten Kuijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s