Charlie van den Ouweland – Mis-tellende mooiweervoetballer

Het is een druilerige zomerdag in de juli van 2014 als ik mijn Alfa Romeo het terrein van de golfclub in Goirle opdraai. De zomerdruppels op mijn voorruit nodigen uit om in de droge auto te blijven zitten. Dat kan niet. Een vrijgezellenfeest staat op punt van losbarsten. De bruidegom-in-spe heeft er zin in. Zijn volgelingen idem dito. Ik hijs mij uit de auto. Op het programma die ochtend? Een voetgolf-clinic onder leiding van een heuse oud-profvoetballer. Zijn naam was me ontschoten in de voorbereiding. Pas als een vrolijke, sportieve man met een net ballen komt aanlopen en zich voorstelt, valt het kwartje. Niemand minder dan de goedlachse Charlie van den Ouweland is die dag onze voetgolf-instructeur.

Charlie van den Ouweland is van 1981 en maakte in 2002 zijn debuut als profvoetballer voor FC Den Bosch. De middenvelder speelde verdienstelijk zijn potjes in de eerste divisie bij FC den Bosch, FC Zwolle, FC Dordrecht, Fortuna Sittard, RBC Roosendaal en FC Oss. Voor de Bosschenaren speelde hij zelfs in de eredivisie. Dit leverde hem een overgang naar Roda JC op maar voor die club speelde hij uiteindelijk in twee seizoenen geen enkele wedstrijd. Als 31-jarige besluit hij te stoppen met profvoetbal en zich op andere zaken te richten.

Die andere zaken zijn voetgolf en beachsoccer. Op het drassige gras van de golfbaan in Goirle (type ‘verborgen juweel’) blijkt dat Charlie zijn zaken serieus neemt. Na een korte instructie van de Brabander mag het van spanning trappelende gezelschap met een bal onder de arm achter Charlie aanlopen richting ‘green’.  Charlie schept er een genoegen in zijn praatje vooraf met zoveel mogelijk voetgolf-jargon te doorspekken. Fantasietaal, zo lijkt het. Geen zin om daar bijdehand over te doen. Laten we het gezellig houden, besluit ik. Dat wil ook Charlie, gezien zijn ferme passen richting de eerste hole. ‘Opletten jongens, ik doe het een keer voor’, schreeuwt hij luid en legt aan. Prompt raakt hij de bal als uit het boekje. Charlie verbergt zijn eigen verbazing daarover achter een masker van nonchalance.

We treffen het. Charlie speelt graag het hele potje met ons mee. Wat heeft hij ook te verliezen. Een misrekening, zo blijkt. Ergens tussen hole vier en vijf of tussen hole zeven en acht is hij genoodzaakt maatregelen te treffen om het vege lijf te redden. De onhandige slungel en de houten klaas komen gevaarlijk dichtbij zijn puntenaantal. Charlie grijpt naar de noodrem. De slungel en ik doen hem zweten. Charlie’s glimlach krijgt trekken van een boer met kiespijn. Hij zet driftig schrijvend zijn scores op het blaadje. Hij rekent zich rijk. Niemand stelt vragen als Charlie aan het eind van de rit de overwinning claimt. Ook ik niet. De slungel evenmin.

Even leken de donderwolken zich voor Charlie van den Ouweland samen te pakken boven de golfbaan van Goirle. Kwam zijn valsspelen of ‘mis-tellen’ uit? Neen. De wind ging liggen, de zon brak door en de mooiweervoetballer telde zijn zegeningen. Geen vuiltje aan de lucht.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Sebastiaan de Kroon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s