Nordin Wooter – Vallen en weer opstaan

Er komen de laatste tijd veel dingen samen. Zo ben ik tijdens de gangen door met mijn moeder aan het appen terwijl het dessert op tafel komt. Op exact hetzelfde moment stuurt mijn moeder een foto door waarop zij en mijn vader hetzelfde taartje aan het nuttigen zijn. Een dag later loop ik op een feestje dat zijn einde nadert. Op weg naar de uitgang hoor ik ineens ABBA ’s Lay All Your Love On Me over het terrein schallen en de mensen gaan massaal uit hun dak. Wanneer ik 20 minuten later op mijn patatje oorlog wacht, lees ik dat ABBA voor het eerst in 35 jaar met nieuwe muziek komt.

Waar gaat dit naartoe, vraag je je nu misschien af, maar de synchroniciteit bereikt een hoogtepunt tijdens mijn onderzoek naar deze epische voetballer. Elk op onze eigen manier willen Nordin Wooter en ik namelijk het talent van kinderen en jongeren stimuleren. Waar ik nog geen idee heb hoe, weet Nordin dat wel. Zijn Wooter Academy is een inspirerend staaltje talentontwikkeling voor een positieve professionele én persoonlijke ontwikkeling. Ik ben onder de indruk.

Midden jaren negentig is het dringen op het Amsterdamse middenveld en het ene na het andere talent breekt door. Louis van Gaal lijkt de gehele jeugdopleiding te laten debuteren. Zo ook twee kleine jongens met dreadlocks: Kiki Musampa en Nordin Wooter. Beiden winnen met Ajax de Champions League en beiden houden het in 1997 voor gezien. Een hele rits (top-)clubs zal volgen. Veel scoren doen ze misschien niet, veel spelen wel. Los van elkaar reizen ze de hele wereld over, van Spanje en Engeland tot Turkije.

Wooter wordt eind jaren negentig zelfs de duurste speler die Watford tot dan toe heeft gekocht. Na Engeland vervolgt Wooter zijn reis via Roosendaal naar Griekenland, Cyprus, om maar een paar landen te noemen. Clubs in landen zonder veel financiële stabiliteit. Afbouwen in Nederland zit er daarna niet meer in en alsof ze het hebben afgesproken, stoppen zowel Wooter als Musampa in 2009.

Raken ze elkaar uit het oog? Integendeel. Ze kopen samen een zieltogende voetbalclub en dopen die FC New Amsterdam. De club moet de buurt vooruit helpen en zorgen voor een veilige haven voor jonge spelers. Wat terugdoen na jaren waarin het alleen maar om hen zelf ging. Gaat het in één keer goed? Zeker niet. De club gaat in 2012 failliet en het avontuur lijkt voorbij.

Het voordeel van een voetbalcarrière vol ups en downs is misschien wel dat je als speler weet dat er altijd wel ergens hoop gloort. Zo kun je altijd wel aan de slag bij je oude club als techniek- of jeugdtrainer. Dat Wooter niet opgeeft zonder slag of stoot, siert hem en de drang om iets terug te doen is groter dan het verdriet om het failliet. De Wooter Academy is daarvan het bewijs. Door Nordin heb ik er een inspiratiebron bij.

Ik ben benieuwd wat het universum vandaag op me afstuurt.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Jorik van Enck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s