Joop Gall – Metamorfose

canva-photo-editor (2)
Bij een cadeautje voor een vrouw kom ik meestal uit bij Rituals, bonbons of een fles wijn. Dit keer is de keuze op het laatste gevallen en bij de slijter vind ik een rode Argentijn. ‘Inpakken, meneer?’ vraagt de verkoper. Ik reageer niet, want zijn bedrijfstenue leidt me af. Gall & Gall. Was er niet een voetballer die zo heette? Verrek, ja. Joop Gall.

Joop ken ik nog van mijn Panini plaatjesboek, waar hij als routinier tussen de jonge honden van Groningen schittert. Hoewel, schittert: Joop is niet de meest fotogenieke voetballer van het album. Achter zijn terugtrekkende haarlijn, ferme snor en moeilijke blik schuilt een voetballer die op eerste kerstdag is geboren in Hoogezand, 1.82 meter lang is en geen (jeugd)interlands heeft gespeeld, meldt de informatie onder zijn plaatje. Weinig frivoliteiten aldus.

Heden ten dage hebben voetballers hun eigen kledinglijn, pronken met hun eigen stijl, of zijn Calvin Klein model. Ook is er een jaarlijkse verkiezing wie de bestgeklede Nederlandse voetballer is. Als je dat afzet tegen het voetbalplaatje van Joop, is hij verre van modieus. ‘Aan mijn lijf geen polonaise,’ schreeuwt de foto. Anno ’95 komt hij slechts in aanmerking voor de onbestaande prijs van mooiste snor van de Eredivisie, maar die van Warry van Wattum wint het nipt.

Gedurende zijn carrière speelt Gall bij drie clubs: FC Groningen, SC Heerenveen en BV Veendam. Later gaat hij het trainerschap in, wederom in het noorden van het land. Tot hij het roer omgooit. De wereld buiten de provincies die hem bekend zijn, zal hem leren kennen: hij gaat het straatschoffie in hem laten zien.

Jopie laat zich door RTV Drenthe verleiden tot een schijtlollig filmpje waarin hij zichzelf als perfecte opvolger van Sepp Blatter presenteert. Waar hij vroeger een jonge man in een oud lichaam was, is nu het omgekeerde het geval: Joop heeft een metamorfose ondergaan. Met een kale knikker komt hij fris en vlot voor de dag en zijn colbert en overhemd zitten hem als gegoten. Dit legt hem geen windeieren, want het levert hem in 2016 een klus als assistent-trainer bij Stal Dniprodzerzjynsk in Oekraïne op.

‘Meneer?’ Ik ben weer terug in de slijter en geïrriteerd kijkt de verkoopmedewerker mij aan. ‘Ja, inpakken graag.’ Wat zou Joop hier kopen? 20 jaar geleden zou het een sixpack bier en een pikketanussie zijn geweest. En nu? Vast een bijzondere gin, gecombineerd met een speciale tonic. Joop Gall gaat met zijn tijd mee.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Dirk van den Heuvel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s