Paul Matthijs – Onvoorwaardelijke clubliefde

canva-photo-editor (1)
Het zijn de spelers die hun club nimmer in de steek laten. De mannen die altijd voor hun ploeg strijden in zowel voor- als tegenspoed. De voetballers die niet zonder hun jeugdliefde kunnen en vice versa. Het zijn de vaandeldragers van onvoorwaardelijke clubliefde. Ze worden in de hedendaagse voetballerij met uitsterven bedreigd. Een voetballer die dit als geen ander kan beamen? Paul Matthijs.

Paul is de droom van elke doorgewinterde schoonmoeder. Een hondstrouwe man met het uiterlijk van een stoffige boekhouder. Betrouwbaar. Stabiel. Goudeerlijk. En een tikkeltje saai. Deze oerdegelijke man kan je blind vertrouwen.

In het veld is dit niet anders. Paul is een baken van rust. De vaste pion op het middenveld die nooit verzaakt. De middencirkel vormt zijn voetbalterritorium. Ballen afpakken en inleveren. Matthijs is een zakelijke speler zonder fratsen die gedwee zijn wedstrijden afwerkt. Het werpt zijn vruchten onmiskenbaar af.

Paul vormt de rots in de branding van de Noorderlingen. En de club kan zich op zijn beurt geen leven voorstellen zonder de solide middenvelder. Ze beloven elkaar eeuwige trouw en stevenen af op een lang en gelukkig huwelijk. Een pact waarin geen ruimte is voor overspel.

Niets blijkt minder waar. Matthijs en de club liggen op ramkoers in 2009. FC Groningen keert de voetballer de rug toe. Het contract met het clubicoon wordt – tegen alle verwachtingen in – niet verlengd. Matthijs vertrekt halsoverkop naar BV Veendam. De liefde tussen beiden lijkt bekoeld en rancune ligt genadeloos op de loer.

Niet voor Paul. De clubman pur sang koestert geen wrok. Ook na zijn actieve voetballoopbaan blijkt de liefde voor zijn voormalige werkgever nog springlevend. Sterker nog, het huwelijk wordt weer in ere hersteld en hij treedt andermaal in dienst van FC Groningen. Niet als boekhouder. Matthijs gaat aan de slag als trainer van de jeugdopleiding.

Klaar om een nieuwe generatie te drillen voor het grote werk. En hij zal dit ongetwijfeld weer op zijn kenmerkende wijze doen. Met dezelfde toewijding en loyaliteit. Ook nu zal hij in voor- én tegenspoed strijden, zonder zijn club ooit in de steek te laten. De sleutel tot succes?

Inderdaad. Onvoorwaardelijke clubliefde.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Maarten Kuijken

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s