Niels Kokmeijer – Voetbalhorror

Het staat bij veel voetballiefhebbers voor altijd op het netvlies gebrand. Sommigen worden er ’s nachts nog hevig zwetend door wakker. Er wordt ontzettend naar over gedroomd. In voetbalnachtmerries komt-ie bovengemiddeld vaak voor. Men wrijft soms over het eigen been als het incident ter sprake komt. Grimassen verschijnen op gezichten. Het is een zwarte bladzijde in de vaderlandse voetbalgeschiedenis. Inmiddels zijn bijna 14 jaar verstreken, maar de herinnering aan het beeld slijt nauwelijks. Ik heb het over de tackle van Spartaan Rachid Bouaouzan op Go Ahead Eagles-aanvaller Niels Kokmeijer.

Tot die winterdag die zijn leven voorgoed zou veranderen, gaat alles redelijk crescendo voor Niels Kokmeijer. De geboren Uitgeestenaar speelt voor FC Volendam, verdient een transfer naar SC Heerenveen, komt daar niet aan spelen toe, maar kan bij HFC Haarlem weer in de Eerste Divisie komen voetballen. Tot hij de Jan Gijzenkade in Haarlem verruilt voor de Vetkampstraat in Deventer. Hij vangt het seizoen 2004/2005 aan bij Go Ahead Eagles. Wie de balans opmaakt in december, ziet dat Niels Kokmeijer het naar zijn zin heeft in de voorhoede van de Deventernaren.

Tot die ene uitwedstrijd tegen Sparta in december. Veel drama of spektakel ligt niet in de lijn der verwachtingen, maar op 17 december 2004 is alles anders. De bezoekers van Het Kasteel en televisiekijkers waren getuige van een stuk voetbalhorror: Rachid Bouaouzan neemt een verkeerde beslissing en plant zijn gestrekte been met een rotgang op die van Niels Kokmeijer. Die staat niet meer op en is per acuut veroordeeld tot een lang medisch traject. Een bestaan als profvoetballer kan Niels Kokmeijer vergeten na deze aanslag in Het Kasteel.

Ook veroordeeld is Rachid Bouaouzan, niet alleen door het Openbaar Ministerie (OM). De publieke opinie wist ook wel raad met de Marokkaan, die zich met zijn advocaat ook niet echt een verzoenende houding wist aan te meten richting pers en publiek. Soms vraag ik me af hoeveel minder er nog overgebleven was van Rachid als het incident dit seizoen had plaatsgevonden, met de (social) mediamores van 2018.

Terwijl Rachid Bouaouzan na het incident zijn carrière vervolgt bij Wigan Athletic en later naar Zweden verkast, moet Niels Kokmeijer iets anders verzinnen om zijn brood mee te verdienen. Dat lukt, blijkt uit wat hij deelt op LinkedIn. Niels Kokmeijer is tussen 2007 en 2014 bondscoach van het Nederlandse strandvoetbalteam. Ook doet hij na 2004 een en ander voor de Johan Cruyff Foundation. Tot hij zijn ware passie ontdekt.

Samen met zijn partner Saskia bestiert Niels Kokmeijer tegenwoordig ‘badjasparadijs.nl’, een grote webshop in badjassen. Dat neemt hij uiterst serieus. “Het geheim van een goede badjas is dat ‘ie lekker moet zitten. Het ligt eraan waar je hem voor gebruikt. Thuis is fleece handig, maar in welnesscentra moet de badjas goed vocht op kunnen nemen”, laat de badjassenmagnaat optekenen door RTV Noord-Holland.

Het doet me goed dat de man – op wiens been de vreselijkste tackle die ik ooit zag terechtkwam – zijn draai lijkt te hebben gevonden. Ik heb nu toevallig net geen badjas nodig, maar anders wist ik het wel.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Sebastiaan de Kroon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s