Nicky Hofs – Gehaktdag

In Nederland kennen we de klassieker tussen Ajax en Feyenoord, maar ook in de middenmoot worden er flinke rivaliteiten uitgevochten. NEC en Vitesse strijden al jarenlang om hegemonie in Oost-Gelderland. Wonend in Nijmegen wordt het je met de paplepel ingegoten: als het uit Arnhem kom, dan kan het niet veel zijn. Een échte Arnhemse volksjongen als Nicky Hofs in het eerste van Vitesse? Die is in 024 al helemaal niet welkom.

Aan de overkant van de Waal wordt Nicky gezien als de belichaming van alles wat slecht is. Misschien nog wel erger dan Nijmegenaar in Vitesse-shirt Piet Velthuizen. Toch spreken we hier meer over jaloezie dan intense haat. De Arnhemse club heeft het midden jaren nul immers goed voor elkaar: een verdiende tweede plek, bekerfinale en supertalenten als Nicky Hofs en Theo Janssen uit eigen kweekvijver. NEC kijkt de successen met argusogen aan en blijft verbouwereerd achter.

De jonge spelmaker doorloopt de volledige Arnhemse jeugdacademie alsmede alle vertegenwoordigende nationale jeugdelftallen. Nicky – van dezelfde generatie als De Grote Vier – helpt Jong Oranje zelfs aan de Europese titel in 2006. Met twee doelpunten in halve finale en één doelpunt in de finale maakt de flegmatieke middenvelder naam in Europa. De nummer tien van FC Hollywood aan de Rijn lost de torenhoge verwachtingen echter nooit volledig in, ook niet na zijn transfer naar topclub Feyenoord.

In Rotterdam-Zuid laat Hofs zien dat ‘ie een lekker potje kan voetballen. Nicky draait gemakkelijk weg, heeft een prima steekpass in de benen en blinkt vooral uit met zijn spelinzicht. Een type Wesley Sneijder, maar dan een niveautje lager.

Waar Sneijder van zodanige klasse is dat zijn gebrek aan duelkracht en snelheid hem vergeven wordt, blijft Nicky steken op nationaal Eredivisie-niveau. Dat is natuurlijk geen schande, maar Hofs komt wel degelijk tekort volgens de wetten van het moderne topvoetbal.

Gedesillusioneerd keert de spelverdeler terug naar Arnhem, waar hij vooral opvalt rondom de Gelderse klassieker. In Arnhem is Hofs regelmatig slachtoffer van voetbalvandalisme. Zo wordt Hofs’ schutting in Malburgen ‘s nachts rood-groen-zwart geschilderd en vindt de voetballer een dag voor de streekderby een varkenskop en een schol makrelen in de voortuin, geflankeerd door een spandoek met ‘Zondag gehaktdag’. De harde kern uit Nijmegen heeft het op de geboren Arnhemmer gemunt. Hofs pakt ‘t sportief op en doet geen aangifte bij de politie, waarna de club uit Nijmegen excuses aanbiedt en de schade vergoedt.

De technisch begaafde middenvelder recht zijn rug en profileert zich als voorbeeldprof voor achtereenvolgens Vitesse, AEL Limassol in Cyprus, wederom Vitesse en uiteindelijk Willem II.

Tegenwoordig maakt Hofs furore als assistent-trainer bij Vitesse, als hij niet verblijft in top ‘land’ Ibiza tenminste. De inmiddels 34-jarige ex-broodvoetballer kan dan ook op complimenten rekening van vertrekkend hoofdtrainer Henk Fräser. De oefenmeester vertrekt volgend seizoen naar Sparta. Hofs blijft mooi in Arnhem. En dat is prima zo.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Niek Leermakers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s