Eddie Vierklau – Eendagsvlieg

canva-photo-editor
Buiten was het grauw en grijs, en er hing een waas van motregen. Binnen was de sfeer al niet veel beter. Een vruchteloze zoektocht op het wereldwijde web had geen inspiratie gebracht en het leek alsof alle epische voetballers uit mijn verleden waren beschreven, bezongen of begraven. Ik vervloekte de ongeschreven regel dat het gezicht van de Epische Voetballers geen ode mocht ontvangen. Toen ik het bijna wilde opgeven, bracht een typefout verlossing. Er is nog een Vierklau.

Al eerder werd er hier geschreven over een mysterieuze en bijna onvindbare voetballer, maar in dit geval ging het niet om een zelfgekozen kluizenaarschap. Nee, daar waar andere voetbalbroertjes het een stuk verder schopten, bleef het bij dit tweetal bij slechts een handvol minuten in de Eredivisie. Waar Ferdi uitgroeide tot een bescheiden ster, zou zijn broer te boek komen te staan als Eddie de Eendagsvlieg.

Het pad van de broers gaat aardig gelijk op in de eerste jaren van hun carrières. De Bilt, waar de jongens bij het plaatselijke FAK spelen, blijkt een voedingsbodem voor talentvolle voetballers. Denk naast de gebroeders Vierklau bijvoorbeeld aan Hans van Breukelen of Joost Broerse. Het is niet gek dat velen van hen het eerste van FC Utrecht haalden en dit als opstap gebruikten naar de top van Nederland. Zo ook de Vierklautjes.

Het is begin jaren negentig als FC Utrecht voor het eerst twee broers in het eerste heeft spelen. De verwachtingen zijn hoog en FC Utrecht denkt goud in huis te hebben. Eddie kan de torenhoge verwachting alleen nooit waarmaken en waar de ster van zijn broer steeds meer gaat stralen, blijft Eddie achter in de schaduw. Op 28 oktober 1990 maakt hij zijn opwachting in het eerste. Het is de 77e minuut wanneer hij zijn naam ziet verschijnen als vervanger van Wlodi Smolarek. Het worden de enige 13 minuten betaald voetbal voor Eddie. Na twee jaar op de bank houdt hij het voor gezien en vertrekt naar de amateurs van Elinkwijk.

Daar eindigt het hoofdstuk van de gebroeders Vierklau. Of toch niet? Transport blijkt in het bloed van de familie Vierklau te zitten en waar broer Ferdi tegenwoordig een eigen vervoersbedrijf heeft, verdient Eddie zijn strepen bij de customer service van speciaal vervoerbedrijf SDX. Zo hebben de broers toch nog iets van gezamenlijk succes.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Jorik van Enck

4 Comments

 1. Beste correctie: hans van breukelen nooit bij fc de bilt gevoetbald. Was B.V.C. de voorloper van van fusie van de drie Biltse clubs.

  Like

 2. Denk ik doe het even zo. 😁

  Het waren 2 seizoen 1990/1991 en 1991/1992. De foto die je nu ziet was in mijn 2e seizoen en daarin heb ik geen minuten gemaakt.

  1989/1990 nog in de A1 van F.C. Utrecht gespeeld.

  Misschien kan je hier iets mee. 😉 maar verder een heel leuk stukje. 👍🏾

  Daarnaast was het geen SV de Bilt maar FAK *afkorting van Flink Aanpak kameraden)

  Like

 3. Eddie! Leuk dat je reageert en fijn dat je ons wijst op deze onjuistheden. We hebben het aangepast – hopelijk klopt nu alles!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s