Jan Bruin – De Braziliaan van Ameland

canva-photo-editor (13)
Soms vallen mij namen in van voetballers. Zomaar gedachten aan helden van weleer. Soms op de rand van vergeten, soms gewoon wat weggezakt en soms nog helemaal springlevend. In geen van die categorieën valt de naam van de speler die me deze week te binnen viel. Wat mij aan hem deed denken, weet ik niet meer. Zijn hele bestaan had ik met gemak vergeten kunnen zijn. Niemand had me daar waarschijnlijk op aangesproken. Jan Bruin: de voetballer wiens bestaan ik bijna vergat.

Goed, mijn doel is duidelijk. Jan Bruin mag niet langer vergeten worden. Niet door mij. Niet door niemand. Ik reken op liefhebbers uit Leeuwarden, fans uit Volendam, Zwolse supporters en fanatiekelingen uit Velsen. Wie voor Cambuur, FC Volendam, Zwolle of Stormvogels Telstar juichte tussen 1991 en 2008, heeft dat vast ooit eens gedaan vanwege een doelpunt van Jan Bruin. In zijn hoogtijdagen legde de aanvaller er bijna twintig in per seizoen. In Zwolle noemden ze hem zelfs gekscherend ‘De Braziliaan van Ameland’.

De beste voetballer die Ameland ooit gekend heeft, blijkt anno 2018 een voetbalschool voor kinderen te bestieren. Groot is mijn vreugde als ik lees dat hij die voetbalschool met René van Rijswijk (paardenstaartloos tegenwoordig) doet. Da’s ook een held, René. Vind ik mooi.

Mooi vonden de supporters ook altijd het speciale loopje van Jan Bruin. Dat is het ‘hertenloopje’ gaan heten. Na elk doelpunt liep Jan Bruin met grote, theatrale passen met open armen richting het publiek. Alsof hij ze allemaal in de armen zou gaan sluiten. Op hun beurt sloten de supportersscharen van de clubs waar hij speelde Jan Bruin in de armen.

Voetballen op Ameland is geen vanzelfsprekendheid. ‘Bij uitwedstrijden gingen we met de boot naar het vasteland. Dan was je een dag van huis. In die tijd keken we erg op tegen Rudi Metz, de enige prof van Ameland, vertelde Jan Bruin in 1997 aan de schrijver van het stuk Topscorer Jan Bruin moet het van werkvoetbal hebben – Een Amelandse Braziliaan in Zwolle, gepubliceerd in De Volkskrant.

In Leeuwarden is hij onsterfelijk. Dat zit hem ook in het feit dat hij aartsrivaal SC Heerenveen ‘nee’ verkocht toen die club hem polste voor een plek naast Ruud van Nistelrooy in de aanval. Niet veel mannen van het kaliber Jan Bruin zouden zo’n voorstel afslaan met de kennis van nu. Jan Bruin blijft zelf voet bij stuk houden. Overstappen naar de vijand doe je gewoon niet. ‘Als ik nu op een knopje mocht drukken dat mij met de kennis die ik nu heb, opnieuw voor het Heerenveen-vraagstuk zou hebben gezet, dan zou ik nóg niet voor Heerenveen hebben gekozen. Never, liet hij door Hallo Leeuwarden optekenen.

Hoe langer ik mij in Jan Bruin verdiep, hoe onterechter ik het vind dat ik zijn bestaan bijna vergeten was. Steeds beter begrijp ik dat zijn naam mijn hoofd binnenviel. Als ik ooit op Ameland kom, neem ik beslist een kijkje bij het Amelandia van Jan Bruin.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Sebastiaan de Kroon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s