Mourad Mghizrat – Wereldverbeteraar

Na vijf lijstjes met vergeten voetballers op LinkedIn weet ik inmiddels dat er tal van Eredivisieprofs zijn die na hun carrière een gewone baan hebben gevonden. Ze hebben gekozen voor een ‘maatschappelijke’ carrière, zoals de oud-profs dat zelf zo mooi omschrijven. Weinigen onder hen hebben dat maatschappelijke echter zo letterlijk genomen als Mourad Mghizrat, voormalig dribbelaar van beroep.

Tijdens mijn meest recente LinkedIn-research klik ik vrolijk door de pagina’s van oud-profs en stuit ik op het ene na het andere icoon. Tot ik terecht kom op Mourad’s profiel, waar ik nét wat langer blijf hangen. Zijn summary is namelijk alles wat de voetbalwereld niét is – en het duurt even voor de woorden echt tot me doordringen.

‘Na ruim 13 jaar profvoetballer te zijn geweest heb ik 6 jaar geleden de overstap gemaakt naar het jongerenwerk. Voor mij geen blinkende horloges en grote auto’s, maar ik wilde gewoon mijn steentje bijdragen aan de maatschappij.’

Een steentje bijdragen. Dat gezegde komt normaal gesproken niet in het woordenboek van ’s werelds grootste belastingontduikers voor. Wat de oud-speler van onder meer Sparta, Willem II en FC Den Bosch hier heeft neergepend, staat mijlenver van de platvloersheid van ‘het wereldje’ en de ego’s die niet verder kijken dan hun eigen portemonnee.

Een moment later scroll ik door de Instagram-account van ‘Rich Kid of Moscow’ Quincy Promes – puur ter vergelijking. Terwijl Quincy zijn nieuwe schoenen showt, zijn verjaardag viert met P. Diddy en op een jetski zit, zie ik voor me hoe Mourad zich dag in dag uit voor jongeren inzet. Borstklopperij versus betrokkenheid. Eén keer per dag trainen tegenover lange dagen maken en altijd bereikbaar zijn. Het is een wereld van verschil.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik deze carrièremove niet direct zag aankomen tijdens de actieve loopbaan van de geboren Marokkaan. Naast die kenmerkende grijze lok herinner ik me toch vooral zijn solistische dribbels in het shirt van FC Den Bosch, dartelend rondom de boomlange Bart van den Eede. Mourad was een type die steevast meer oog voor de bal had dan voor zijn teamgenoten. Een grillige aanvaller, bij wie spelplezier altijd boven efficiëntie ging. Liever balverlies na een driedubbele schaar dan een simpele pass naar een vrijstaande medespeler.

Dat uitgerekend deze onnavolgbare dribbelaar de liefde voor de bal later zou verruilen voor de liefde voor de medemens, kon niemand dan ook bevroeden. Ook Mourad zelf niet. Zelfs toen hij zijn kicksen al lang en breed aan de wilgen had gehangen, had hij nog een idee, zo laat hij in het AD optekenen: ‘In de periode na het voetbal ging ik me vervelen. Het enige wat ik deed: naar de Albert Heijn gaan en thuis As The World Turns kijken’. Tot hij de kans krijgt om in Rotterdam-Noord als jongerenwerker aan de slag te gaan. De rest is geschiedenis. De solo’s zijn definitief verleden tijd. Voortaan knokt Mourad samen met anderen voor een betere wereld.

Zijn talent voor het helpen van jongeren is bovendien niet onopgemerkt gebleven. In 2015 maakt de Rotterdammer een mooie transfer – en wel naar Sparta, de club waar hij ooit zijn loopbaan begon. Als ‘Betrokken Spartaan’ maakt hij de wijken rondom Het Kasteel meer leefbaar en helpt hij Wajong-jongeren op weg. Over maatschappelijke carrières gesproken.

Elke maand de beste odes en lijstjes in je mailbox? Meld je aan!

Tekst: Erik Molkenboer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s